Quiche!

quiche_heartIdeaal als snelle lunch, lichte avondmaaltijd, borrelhap of left-over ontbijt. Makkelijk om te maken en als recept heel geschikt voor wat gezonde ‘swaps’ qua ingredienten. Hieronder een quiche zoals wij hem graag zien: met volkoren/spelt bladerdeeg, wat minder kaas en flink wat extra groenten! Mocht je geen volkoren bladerdeeg kunnen vinden (het ligt bij de meeste natuurvoeding winkels in het schap!) kun je natuurlijk ook zelf een bodem maken of ‘normaal’ bladerdeeg kopen. In het laatste geval wordt je kies wel iets meer een ‘traktatie’ ;-).

 

 

Nodig:

  • spelt/volkoren bladerdeeg of hartige taarbodem vellen (liefst gemaakt zonder al teveel onnatuurlijke ingrediënten)
  • ½ venkel
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • ½ courgette
  • olijfjes
  • 150 gram huttenkase (klein bakje) of een combi met geraspte geitenkaas
  • 2 a 3 eieren
  • 100 ml melk*
  • 2 el olijfolie + beetje extra voor het bakblik
  • zout & peper (niet teveel als de kindjes ook mee eten!)
  • bakblik

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de vellen deeg alvast even buiten de koelkast om te ontdooien. Was alle groenten en snijd in grove stukken. Doe ze in een ovenschaal, besprenkel met wat olie en gril ze kort voor. Klop de eieren los, doe hier de Hüttenkäse, de melk*, zout & peper bij. Voeg de gegrilde groenten toe zodra ze klaar zijn en iets zijn afgekoeld. Houd eventueel nog wat mooie groenten apart (bijv de venkel) om later bovenop te leggen. Vet het bakblik een klein beetje in en leg hier een stuk bakpapier op. Leg hier de deegvellen op en druk even goed aan, vouw het ook een beetje over de rand. Giet het groenten/melk/ei-mengsel er over heen. Leg nog wat gegrilde groenten en olijven ter garnering bovenop. In de oven voor zo’n 20 minuten en klaar. Laat je quiche wel even goed afkoelen voordat je hem serveert zodat het nog iets wat kan stollen. Door het gebruik van extra veel groenten en wat minder kaas blijft de quiche best wat ‘sponzig’.

*Je kunt kiezen voor dierlijke zuivel (melk), van de koe of geit. Kies dan wel voor de biologische variant. Je kunt ook een plantaardige variant kiezen zoals notenmelk, rijstmelk, kokosmelk of een combinatie daarvan. Je quiche krijgt daar natuurlijk wel een wat meer specifieke smaak van (hoewel wij het erg lekker vinden!). Let wel op als je voor rijstemelk kiest want dat is qua substantie wat ‘dunner’, gebruik dan wat minder (ongeveer 75 ml) anders blijft de quiche te nat.

ENJOY!

4 Comments on “Quiche!

  1.  by  Gera

    Wat een goed idee. Kunnen jullie mij een recept geven hoe ik zelf een bodem kan maken met bijvoorbeeld speltmeel?

    •  by  claire van de heuvel

      dat gaan we eens even testen, we hebben het niet kant- & klaar liggen namelijk maar vinden het sowieso wel fijn om zo’n recept te hebben bluebelle proof 😉

  2.  by  Josan

    Super lekker lijkt me!
    Ik zie bij de melk een sterretje staan. Is daar nog een tipje voor? Ik heb een koemelk allergie, dus misschien rijst of amandelmelk? Of is dat nadelig voor het gerecht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*