Groen, garnalen & quinoa

Een handjevol sperziebonen op een bord vol gebakken aardappel met biefstuk, drie verdwaalde stukjes courgette in de spaghetti gehaktsaus, vierkazen quiche met maximaal 100 gram spinazie. De gemiddelde Nederlander eet niet meer dan dit aan groente tijdens het avondeten. Waarom? Waarom niet wat meer groen?

Ik vroeg het zo’n 40 mensen die een eetdagboek bijhielden. De vijf meest voorkomende redenen:

  1. Groente zijn een gedoe om klaar te maken (wassen, schoonmaken, hakken, snijden, wokken, stomen, koken, bakken)
  2. Geen inspiratie en/of idee welke groente lekker zijn bij elkaar
  3. De kinderen, mijn man, mijn vriend eten/eet het niet als er teveel groen in zit
  4. Ik ben het zo gewend
  5. Groente vullen niet

Tijd voor verandering. Of zoals ik al eerder schreef: GREEN UP! Want meer groen is goed voor je; voor je energieniveau, voor je spijsvertering, voor je immuunsysteem, voor jezelf. Onderstaand recept combineert minimaal vijf soorten groen (o.a. prei, sugarsnaps, courgette, spinazie, zeekraal, paksoi, taugé) met quinoa en wat garnalen.

Dat laatste kun je dankzij de quinoa (hoog in eiwitten) overigens ook weglaten en er een vegetarische variant van maken. Eventueel met wat extra geitenkaas of tofu. Laat je niet uit het veld slaan door de grote hoeveelheid groente, de bereiding is vrij simpel. De uitdaging zit ‘m in het boodschappen doen, met de nadruk op: doen. Zoals bij zoveel Bluebelle recepten kun je overigens ook variëren of naar inzicht voor andere groenten soorten kiezen.

Groene groente met quinoa en garnalen:

Nodig: quinoa (couscous, zilvervlies rijst of bulgur is ook een optie mocht je niet aan quinoa kunnen komen), garnalen (gekocht bij een visboer of in ieder geval met een MSC keurmerk), biologische groente: wilde spinazie, zeekraal, courgette, paksoi, sugarsnaps, prei & taugé. kruiden: koriander en basilicum. Rood pepertje (eventueel gedroogd), kokosboter (theelepeltje), goede olijfolie, snufje zout, beetje peper, wat citroensap. Optioneel: sojasaus.

Bereiden: zet een pan water op en kook de quinoa volgens het voorschrift. Giet af en laat uitlekken. Was ondertussen de groente die gewassen moet worden. Snij de courgette in kleine blokjes, de paksoi in grove stukken en de prei in dunne ringen. Zet alles in bakjes klaar voor de bereiding zodat je er snel bij kan tijdens het wokken. Zet een grote wok op het vuur en voeg hier het theelepeltje kokosboter aan toe. Laat het smelten en voeg hier de courgette stukjes aan toe. Zet tegelijkertijd een pannetje water op om de sugarsnaps in te blancheren (kort koken: niet langer dan 5 minuten).

Als de courgette stukjes wat zachter zijn geworden, haal je ze uit de wok en zet je ze weg in een bakje. Doe wat olijf olie in de wok en doe daar de wilde spinazie in. Wokken tot het geslonken is en net als de courgette uit de wok halen en even wegzetten (uit laten lekken). Giet ondertussen de sugarsnaps af en spoel af met koud water zodat ze knapperig blijven en mooi groen. Zet ze bij de courgette en de spinazie. Doe hierna de preiringen in de wok (maak de wok eventueel tussentijds droog en voeg een klein beetje nieuwe olie toe: of gebruik 2 verschillende pannen). De prei mag best een tijdje om de scherpe smaak ervan af te halen.

Als de prei lekker zacht is geworden, voeg je wat rode peper, basilicum en koriander toe, vervolgens de garnalen. Als de garnalen kort zijn gewokt, doe je er de zeekraal bij: even mee-wokken. Als dit alles is verhit, de rest van de groente erbij (courgette, sugarsnaps, spinazie) en als laatste de paksoi: deze moet lekker knapperig blijven.

Breng op smaak met wat citroensap, zout, peper en eventueel wat sojasaus. Niet teveel en eigenlijk niet nodig aangezien de zeekraal ook al lekker zout is. De quinoa kan je vervolgens mee-wokken door de groente heen en/of opwarmen om apart te serveren. Garneren met rauwe taugé.

Enjoy!

 

One Comment on “Groen, garnalen & quinoa

  1.  by  Nawi

    Perfect timing ieednd!One thing I’ve taught my Fiancee and his daughter is that salads don’t have to be boring and tasteless. He comes from a family that were born without taste buds and treat veggies like their enemies. He grew up on the prairies, whereas I grew up on Vancouver Island with fresh gardens throughout my childhood. Nothing beats fresh veggies and salads!One thing I love right now is Quinoa. You mention you toast them. Do you have any tips for toasting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*