Foodtrend: Rabarber

Regelmatig geef ik Foodtrend Presentaties. Wat is er gaande in Foodland? De passie om steden, winkels, restaurants af te struinen op zoek naar foodtrends, concepten en producten stamt nog uit mijn tijd bij VanBerlo Design Strategy waar ik als communicatie adviseur voor veel Food klanten / producten werkte. Om de zoveel tijd wil ik hier een foodtrend uitlichten. Dit keer: rabarber!

* Stockholm mei 2010

Om de zoveel tijd springt een bepaald product er ineens uit. Overal waar je kijkt zie je het terug. In drankjes, in toetjes, op menukaarten, in cosmetica. Twee jaar geleden waren er bijvoorbeeld de granaatappel en de cranberry. Nu is de rabarber aan de beurt.

Rabarber drankjes, rabarber yoghurt, rabarber recepten, rabarber snoepjes, rabarber als vergeten groente, etc.  Let maar eens op, na het lezen van dit stukje zie je het ineens overal: rabarber!

Rabarber is op zich een gezonde voeding die vroeger al vaak als medicinaal werd beschouwd. Zo bevat het veel kalium en is het goed voor hart- en bloedvaten. Maar rabarber bevat ook veel (oxaal)zuur. In sommige recepten zie je daarom krijt tussen de ingrediënten staan. Sommige mensen voegen dit toe om de zure smaak te neutraliseren en ervoor te zorgen dat het geen calcium onttrekt aan andere voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft.

Vaak wordt bij de bereiding van rabarber heel veel suiker toegevoegd in verband met de zure smaak. Maar je kunt het ook maken met minder suiker en de meer zure smaak leren waarderen…Mocht dat echt niets voor jou zijn kun je het ook maken met een natuurlijk zoetstof in plaats van suiker! Hier is Agave Nectar een voorbeeld van. Maar let op: niet teveel. Agave is erg zoet en hoewel het geen gluten bevat en een lage GI index heeft, bevat het wel veel fructose. Zelf een keer Rabarber maken? Eigenlijk is het super simpel!

Nodig: Rabarber, water, agave nectar, citroensap.

Bereiden: Rabarber wassen en in grove stukken snijden. Zet de rabarber op in water en breng het aan de kook. Na ongeveer 10 minuten wordt het zacht en valt de rabarber in draden uit elkaar. Voeg Agave Nectar + (beetje) citroensap toe naar smaak.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*