Rode biet: juice it & run!

BietVerschillende onderzoeken zeggen verschillende dingen. Zo bleek uit een recent onderzoek dat personen die sporten VOORDAT ze iets hebben gegeten, meer & langer vet verbranden. Op zich ook wel logisch aangezien je lichaam aanspraak moet maken op reserves om de energie te leveren die je nodig hebt voor het lopen/zwemmen/fietsen etc.

Overigens was het verschil tussen de mensen die wel ontbeten en daarna gingen sporten niet zo groot. Dus mocht het niets voor jou zijn, dat bewegen met een lege maag…wie weet helpen de volgende tips je dan verder:

  1. Niet met een lege of te volle maag. Eet ruim van te voren iets kleins (30 a 60 minuten). Bij een (te) volle maag gaat de energie naar het verteren en niet naar het lopen.
  2. Kies voor ‘langzame koolhydraten’ die gelijkmatige energie afgeven. Banaan (rijk aan vezels, makkelijk verteerbaar en hoog in kalium wat je lijf hydrateert en spierkrampen voorkomt), noten & zaden, havermout.
  3. Geen sportdranken. Veel teveel onnodige suiker. Tenzij je een prestatie van formaat levert zoals een marathon.
  4. Eiwitten & water voor herstel. Na het lopen helpt het eten van een portie eiwitten voor de spieropbouw. Vergeet niet voldoende water bij te tanken. Kokoswater / juice werkt door de hoge concentratie kalium ook heel goed!
  5. Niet teveel na het sporten. Trap niet in de valkuil om extra ‘te mogen’ eten dankzij je inspanning. Zo snel gaat het niet en daarmee blijft het positieve effect (afvallen, energie, spieropbouw) van extra beweging uit.
  6. Rode biet. Onderzoek laat zien dat rode biet zorgt voor een snelle en goede energie. Renners die een verse rode bietensap hadden genomen voor de wedstrijd, liepen sneller dan renners die geen biet hadden gegeten/gedronken.

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*