Weight loss secret: SOUP

In dieetland is het toverwoord ‘verzadiging’. Want als je geen honger hebt, hoef je ook niet te eten. Toch?

Hmmmm dat het wat gecompliceerder ligt laten de honderden razend populaire dieetboeken zien. Of de detox vakanties en sapkuuroorden die als paddestoelen uit de grond schieten. En Sonja Bakker heeft haar hielen nog niet gelicht of Dokter Frank verleidt vele dames tot het eten van grote hoeveelheden eiwitten. Dat laatste heeft trouwens ook met verzadiging te maken. Maar hierover later meer.

Toch zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in het ‘langer een vol gevoel’ idee. Het liefste zouden we namelijk geen honger willen hebben en toch afvallen. Want als je honger hebt, ga je vroeg of laat toch weer eten. Het ideaal plaatje zou helemaal compleet zijn als je ook nog gewoon heerlijk kon eten. Lekker eten. Maar kan dat? en hoe doe je dat? En misschien nog wel belangrijker; wat is lekker eten?

Een van de tips is verse soep gemaakt van groente. In rauwe of lichtgekookte groenten zitten vezels. Vezels leveren weinig calorieen maar wel veel massa en zorgen er dus voor dat je langer een vol gevoel houdt. Vooral als je ze mengt met water.

In de TV documentaire ‘the truth about food’ deden ze een leuk experiment: de ene groep dronk een glas water voor het eten en at daarna een maaltijd van kip, groente en paddenstoelen. De andere groep dronk geen glas water maar kreeg de maaltijd als soep geserveerd. Het water was dus vermengd met het eten. Wat bleek tijdens verschillende MRI scans en vragenlijsten. De soep zorgde veel langer voor een verzadigd gevoel. Het glas water voor de maaltijd was recht door de maag heen gegaan en had geen verzadigend effect. Het water in de soep was gemengd met vaste stoffen en bleef daardoor wel langer in de maag. Soep schakelt het hongersignaal uit. De vezels en het water voegen wel massa toe maar geen calorieen en zorgen langer voor een voldaan gevoel!

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om massaal weer aan de ‘babyvoeding’ te gaan en alleen nog maar soepen of gemixte maaltijden te eten. Kauwen heeft ook zo zijn functie. Maar, wil je wat kilo’s kwijt, geen honger hebben en toch lekker eten? Eet dan eens wat vaker een verse gezonde maaltijdsoep als lunch of diner! bijvoorbeeld:

Oosterse pompoensoep:
nodig: 1 flespompoen, bouillon, 1 theelepel kokosolie, koriander, arabiatamix* of rood pepertje, himalaya zout, alfalfa of andere kiemen, pompoenpitjes. Optioneel: hempseeds, rivierkreeftjes.

bereiding:
  1. Schil de flespompoen en snij deze in grove stukken.
  2. Doe de stukken in een pan met bouillon zodat de stukken net niet onder water staan. Hoe meer water je gebruikt hoe dunner je soep wordt. Je wil een redelijk dikke maaltijdsoep. Water kun je altijd nog toevoegen na het mixen mocht de soep zo dik zijn dat het eerder op babyvoeding lijkt. Voeg een beetje arabiatamix toe (of een beetje rode peper) voor een pittig smaakje. Laat de pompoen in de bouillon gaar worden maar kook het niet te lang. Je wilt zoveel mogelijk vezels behouden!
  3. Zodra de pompoenstukken zacht genoeg zijn haal je de pan van het vuur en zet je er de blender in. Voeg hier de theelepel kokosolie, koriander, zout en eventueel peper aan toe. Mix het geheel nog een keertje door.
  4. Strooi wat hempseeds in een bakje en schep daar de soep overheen. Garneer het met alfalfa, pompoenpitjes, wat extra koriander en eventueel rivierkreeftjes.
* arabiatamix is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Marqt maar ook bij verschillende supermarkten of op de markt.

2 Comments on “Weight loss secret: SOUP

  1. Pingback: Pompoen uit de oven « Bluebelle

  2. Pingback: Linzensoep enzo « Bluebelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*