Super simpel speltbrood

Speltbrood het is hot, het is hip. Maar is het ook gezond? En is het gezonder dan brood gemaakt van tarwe? De meningen verschillen hier nogal over. Sommigen zeggen dat je beter helemaal geen brood meer kunt eten, anderen pleiten voor uitsluitend zuurdesem en weer anderen leggen uit dat ook een juiste vorm van tarwe (de volkoren variant) ongeveer dezelfde vitaminen, mineralen, vezels, etc. bevat als brood gemaakt van spelt. En ook redelijk langzaam worden opgenomen door het lichaam.

speltbrood jam snee

 

Waar ‘ze’ het in ieder geval allemaal over eens zijn is dat je brood gemaakt van geraffineerde tarwe (en dat is de tarwe die wij hier in het westen eten vrijwel altijd) en verrijkt met broodverbeteraar, suiker en andere conserveringsmiddelen voor je gezondheid niet hoeft te eten. Dus een speltbroodje kopen bij de supermarkt? forget it. Dan kun je net zo goed een volkoren boterham nemen en misschien zelfs wel een witte.

Ons advies? Eet gerust een broodje zo nu en dan maar kijk dan wel of je een bakker, natuurwinkel of andere plek kunt vinden waar ze eerlijk zijn over hoe ze hun brood maken. In Haarlem zit bijvoorbeeld bakkerij Kuin, waar 6 broers na 23 jaar de bakkerij van hun vader weer hebben geopend om ambachtelijk volkorenbrood te bakken. Zonder toevoegingen. De bakkerij zit bij Claire in de straat dus zij haalt daar met enige regelmaat een volkoren- of speltbrood. Gewoon voor af & toe.

speltbrood DIY

En heb je geen bakkerij Kuin of natuurwinkel in de buurt? Dan maak je in een handomdraai zelf een speltbrood. Super snel en super simpel. Wij kregen het recept via onze foodiefriend Jakomijn van Doorn die het ook weer van iemand kreeg. We hebben het een heeeeeel klein beetje aangepast. Bij het bakken van dit brood hoef je eigenlijk maar rekening te houden met 3 dingen waarna het écht Easy Peasy is:

 1. Zorg voor de juiste ingrediënten in je voorraadkast
 2. Houd er rekening mee dat dit brood is gemaakt ZONDER broodverbeteraar of andere conserveringsmiddelen en dus maximaal 2 dagen houdbaar is, waarbij je het na dag 1 al even in de rooster kunt doen
 3. Het brooddeeg moet rijzen, ongeveer 12 uur. Wil je ’s ochtends om 08.00 uur een broodje bakken, dan maak je het deeg om 20.00 uur de avond van te voren. Wil je ’s avonds je broodje al bakken voor de volgende ochtend? Dan maak je om 08.00 uur ’s ochtends het deeg en bak je ’s avonds om 20.00 uur je brood. 

foto[4]Nodig (voor 1 heel brood > zie afbeelding):

 • 250 gram speltmeel
 • 250 gram speltbloem
 • 7 a 9 gram gist (bio)
 • 350 ml water
 • tl zeezout, 1 el olijfolie

Bereiden: 

Meng de droge ingrediënten eerst in een grote kom, voeg hier water en de eetlepel olie aan toe, roer dit tot een deeg (je hoeft het niet te kneden op dit moment) en zet de kom afgedekt zo’n 12 uur weg op kamertemperatuur of ietsje koeler. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bebloem een oppervlak én je handen, haal het deeg uit de kom, kneed even kort in de vorm die je wilt (wij maakten hier een brood in een cakeblik maar je kunt doen wat je wilt: rond, een vlecht; leef je uit!), leg een stuk bakpapier op een bakplaat of in een bakvorm, doe hier het deeg op of in en bak zo’n 50 a 60 minuutjes tot knapperig brood. 

speltbrood jam DIY xsUiteraard kun je zoveel experimenteren met zaden, noten en andere toevoegingen en zelfs kijken of je een broodje kunt bakken op basis van een andere volwaardige meelsoort (quinoa, haver, etc.). Speltbrood (écht speltbrood) is wel iets ‘droger ‘ dan het brood dat je misschien gewend bent. Dat is ook de reden dat wij wat olijfolie hebben toegevoegd aan het deeg. Verder zouden we zeggen, smeer er gerust een laagje roomboter op. Of zoals wij op een zonnige zondagochtend doen: wat roomboter en een beetje zelfgemaakte jam (zonder suiker). 

ENJOY en laat ons weten of het gelukt is!

11 Comments on “Super simpel speltbrood

 1.  by  marijksels

  Wat een leuk recept zeg! Begrijp ik het goed dat je droge gist gebruikt?

  Enne nog een kleine noot: Er staat bij bereiding:”‘ Verwarm de oven voor op 200 graden’ , dan het klaarmaken van het deeg en dan 12 uur wachten…Toch niet met de oven al aan 😉 ?

  •  by  claire van de heuvel

   haha! je hebt he-le-maal gelijk! we zijn zo gewend om onze recepten te beginnen met ‘verwarm de oven’. Gaan we even aanpassen ;-). En we gebruiken inderdaad droge gist. Succes en laat ons weten of het is gelukt.

 2.  by  Saskia Wesseling

  Klinkt goed! En het recept van d suikervrij jam? Is dat al los gegeven?

  •  by  claire van de heuvel

   Hi Saskia,

   Er staat een recept in ons boek Easy Peasy. heb je dat toevallig ;-). Ik zal het even opsnorren voor je. lfs C.

 3.  by  Willemijn

  Klinkt als een erg lekker recept voor brood, en zou het graag willen maken.
  Maar vroeg me af waar kan speltmeel en speltbloem halen? en is Gist uit een zakje ook goed (die je bij de AH kan kopen)?

  •  by  claire van de heuvel

   Wij halen speltmeel en speltbloem bij de natuurwinkel maar wellicht hebben ze ook een goede (bio) variant bij de AH. Lees gewoon even het etiket om te zien waar het meel/ de bloem uit is opgebouwd. Zo puur mogelijk. Gist is prima uit een zakje. Succes en laat ons weten of het is gelukt!

 4.  by  Monica

  Wat een leuk recept! Kun je ook alleen speltmeel gebruiken ipv bloem en mail?

 5.  by  Renske

  Ik haal mijn speltmeel- en bloem altijd bij de plaatselijke molen (en andere bloem en meelsoorten ook, evenals gist). Biologisch en heel voordelig!

 6.  by  Kim

  Leuk recept, bedankt. Er staat dat het na bakken 2 dagen houdbaar is, maar ik neem aan dat je het wel in de vriezer kunt doen zodat je het langer kunt eten?

  •  by  claire van de heuvel

   kan maar het brood is wel vrij snel hard (aangezien er nul broodverbeteraar of conserveringsmiddel in zit). 2 dagen is al vrij ambitieus. Invriezen kan maar hebben wij nog nooit gedaan. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*