Spinazie linzen feta taart

Het is een beetje een cliché combi: spinazie & feta. Maar hey, why change a winning team? Deze bladerdeeg taart is zo gemaakt en het staat je natuurlijk vrij om een beetje met de ingrediënten te rommelen om zo je eigen combinatie te maken. Oh en mocht je toevallig wél een volkoren of spelt bladerdeeg variant in de buurt hebben, ga daar dan voor! Zoals we doen bij de puff pastries

egg yolkAls je eenmaal door hebt hoe je met bladerdeeg kunt werken dan zijn de variaties eindeloos. Misschien niet volledig bluebelle proof voor elke dag (bladerdeeg is vaak nogal een vette geraffineerde koolhydraat) maar zeker geschikt voor een gezellig familie diner in het weekend, een borrel met vrienden of hapje tijdens een verjaardag. Zeker als je de vulling wel zo voedzaam mogelijk houdt. Voor Claire is het vaak hét geschikte recept in periodes wanneer haar 2 kleine mannen wat lastiger doen met eten. Het concept ‘taart’ wordt standaard onder luid gejuich ontvangen en ongemerkt krijgen ze dan toch een flinke portie spinazie & linzen naar binnen. 

Nodig: (voor ongeveer 6 porties)

  • bladerdeeg: 1 groot ‘vel’ of kleine velletjes deeg (kan allebei). Het liefst een volwaardige deegsoort zoals volkoren of spelt (verkrijgbaar bij de natuurwinkel waar ze ook vegan deeg hebben trouwens). Als je dat niet kunt krijgen, ga dan voor de normale bladerdeeg variant en hou het bij een klein stukje. 
  • 450 a 500 gram (wilde) spinazie, kan ook diepvries
  • klein blikje biologische linzen, kan ook gedroogde linzen
  • 50 gram feta
  • 1 a 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zeezout (snufje)
  • eigeel (hoeft niet persé)
  • optioneel: verse kruiden, pijnboompitjes of sesamzaadjes, snufje cayenne peper, teentje knoflook

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) of 230 graden en haal de bladerdeeg uit de koeling of vriezer. Spoel de linzen goed af (als je blik gebruikt) of kook de gedroogde linzen gaar (dit duurt wel wat langer, ongeveer 45 minuten). Verwarm wat olijfolie en fruit eventueel de knoflook kort, voeg de spinazie toe en na een minuut of vier de linzen. Breng op smaak met wat zout, peper en eventueel cayennepeper. Voeg tenslotte de feta toe aan het mengsel.

bladerdeeg taartAls je kleine pakketjes maakt, leg dan 6 vellen op een bakplaat en vul ze in het midden met het spinazie, linzen mengsel. let op dat het bladerdeeg wel goed ontdooit is en gebruik niet teveel vulling. Vouw dicht, besmeer met het eigeel en zet in de oven voor een minuut of 20. 

Maak je een grote taart leg dan een groot rechthoekig vel op een bakplaat waarbij je de groenten op de ene helft legt en de andere helft hier overheen vouwt. Maak goed dicht door de randen nog wat om te ‘krullen’. Besmeer met eigeel en zet ongeveer 35 a 40 minuten in de oven. Even laten afkoelen en klaar.

ENJOY!

 

6 Comments on “Spinazie linzen feta taart

  1.  by  Anne-karine

    Prima recept! Zojuist ging de hele portie zelfs bij mijn groente-hatende zoon van 4 probleemloos naar binnen, met de opmerking ‘dit pizzaatje lust ik wel!’ Haha! Deze komt dus vaker op het menu!

    •  by  claire van de heuvel

      Nice! fijn te horen dat het ook bij de kleintjes in de smaak valt.

  2.  by  Wies

    Wat een eenvoudig en heerlijk recept! Mijn zoontje van 15 maanden zit in een tanden-waterpokken-overgang-naar-de-volgende-creche-groep en eten is dus even een compleet drama, maar ondanks dit alles heeft hij ruim een half pasteitje gegeten! En dat terwijl hij in zijn “normale” doen zijn neus ophaalt voor vrijwel alles wat ik vers maak! Geweldig!!

    •  by  claire van de heuvel

      Wat fijn Wies!! dat horen wij graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*