Suikervrije paaseitjes

Pasen valt laat dit jaar. Toch liggen ze alweer weken in de schappen van de supermarkten, bakkerijen en chocolatiers: paaseitjes. Voor bijna iedereen geldt: eenmaal eentje in je mond…en voor je het weet liggen er een stuk of 6 lege papiertjes om je heen. Tijd voor een recept voor ‘suikervrije paaseitjes’, gemaakt van wat meer pure ingrediënten en minder geraffineerde suiker.  

vrolijk_pasen

Dit recept voor suikervrije paaseitjes maakten we een tijdje geleden voor de e-cursus ‘suikervrij snoepen & trakteren’  die we speciaal voor de Libelle Academy schreven. Wil je meer bak-, snoepinspiratie met een gezonde twist? Dan kun je hier de hele cursus downloaden waarin je niet alleen nog meer informatie krijgt over suiker, zoetstoffen, gezonde alternatieven maar ook 9 lekkere & leuke recepten voor het hele gezin! 

Nodig voor  8 a 10 chocolade eitjes:

  • 2 el rauwe cacaopoeder (als je geen rauwe cacao kunt krijgen en/of deze te kostbaar vindt, kan biologische cacaopoeder ook, het liefst de suikervrije variant.)
  • 1 a 2 el kokosboter extra virgin (de niet geurloze variant!)
  • 100 gram amandelen en/of cashewnoten (ongebrand en ongezout)
  • 3 medjool dadels
  • 1 tl vanille (je kunt hiervoor een ‘verse’ vanille boon gebruiken of druppels)
  • kleine eivormige lepel of een mal voor bolletjes (verkrijgbaar bij Dille & Kamille)

Optioneel:

Maak een keuze uit 2 of 3 van onderstaande toevoegingen om de eitjes nog lekkerder te maken!

  • 1 a 2 el kokosrasp
  • 40 gram cranberries of rozijnen
  • Eventueel kun je bij een kook- of knutselwinkel gekleurde aluminiumfolie velletjes halen zodat je de eitjes op een leuke en kleurrijke manier kunt inpakken. Net echt!

Bereiden:

Haal de pit uit de dadels en snijd alvast in grove stukken. Gebruik je een vanilleboon? halveer deze dan en schraap hier de zaadlijst uit. Doe alle ingrediënten in een goede keukenmachine en pureer tot een smeuïg mengsel. Het moet stevig maar plakkering zijn. Is je ‘beslag’ te droog? Doe er dan nog een klein beetje water doorheen en mix het nogmaals. Maak hier met een ei-vormige lepel ‘paaseitjes’ van (zoals je ook een ijsbolletje zou schrapen) of gebruik een mal. Ze de eitjes minimaal 1 uur in de vriezer. En eet je niet alle eitjes in 1 x op ;)? Bewaar ze dan ook in de vriezer, bijvoorbeeld in een tupperware bakje.

Het spreekt voor zich (tenminste dat vinden wij..) dat deze eitjes qua smaak natuurlijk wel verschillen van de eitjes die je gewend bent. Is dit iets te ‘natuurlijk’ voor jouw smaak? en wil je toch graag een iets meer ‘chocolade beleving’? Dan kun je eventueel nog een klein stukje pure chocolade (minimaal 75%) smelten en ook bij de mix voegen voordat je er eitjes van maakt. Hierdoor wordt het iets smeuïger en komt de smaak nog wat dichterbij de traditionele eitjes. Je recept is dan overigens niet meer vrij van geraffineerde suiker.

TIP: van dit zelfde recept kun je in december ook een chocoladeletter maken. Koop een cijfer of letter mal en maak in plaats van eitjes een natuurlijke, suikervrije chocoladereep!

TIP: geen kokosboter en raw cacao in huis? En ook geen biowinkel in de buurt? Bestel dan onze EasyPeasy foodwelove box! Daarin vind je o.a. beide ingrediënten & nog meer lekkers wat je kunt gebruiken voor het maken van gezonde recepten.

ENJOY!

4 Comments on “Suikervrije paaseitjes

    •  by  claire van de heuvel

      Hi Saskia, dat is voor ons hetzelfde. Tenminste we bedoelen er hetzelfde mee. Kokosolie (die bij een temperatuur onder 26 graden hard wordt en daarmee ook wel kokosboter genoemd).

  1.  by  Marijn

    Hoi Bluebelle,

    Wat een heerlijkheid deze eitjes!! Ik ben net begonnen met suikervrij eten en zag een beetje op tegen de verleidingen van de chocolade eitjes met pasen. Met dit recept (ik voeg er idd kokosrasp bij toe) is het echter geen probleem en ik deel ze met trots uit in de (schoon)familie. Tot nu toe alleen positieve reacties :).

    •  by  claire van de heuvel

      Wat leuk Marijn! ze zijn ook lekker na Pasen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*