Summer BBQ salad: met spinazie, zoete aardappel & quinoa

Jaaaa, eindelijk! Net nu het merendeel van Nederland vakantie viert, is ‘ie daar: de zon! Voor velen betekent dit: aan met die BBQ! Zelf hebben wij er niet zoveel mee. Dat wil zeggen met het eten van grote hoeveelheden vlees. We vinden het wel heel gezellig om lekker buiten een hele avond te tafelen. Gelukkig geldt dat eerste (van dat vele vlees) voor steeds meer mensen waardoor er ook vaker een goed gevulde salade of ruime keus aan groenten op tafel staat! Deze salade is daar een goed voorbeeld van en hopelijk een fijne inspiratie tip voor jullie! Ook lekker voor je gasten die geen vlees eten.

quinoa spinazie groente saladeQuinoa, moeten we er nog niets over zeggen? Jullie weten inmiddels wel dat het een pseudograan is (waardoor glutenvrij) en heel hoog in voedingswaarden (waaronder eiwitten zodat het best een goede vleesvervanger is). Toch? Combineer dat met heeeeeel veel (gegrilde) groenten & smaakmakers als kruiden, specerijen, goede olie, misschien een beetje (geiten)kaas en je hebt wederom niet alleen een voedzame maar ook overheerlijke salade. 

De enige zorg die wij dan nog hebben is, wordt quinoa niet té populair waardoor het ook straks met dit lieve korreltje ‘Monsanto-achtig’ mis gaat? We hopen het heel erg van niet (of zijn we nu naïef?). En daarom is onze tip vanaf nu: geniet van quinoa maar vergeet niet te variëren, bijvoorbeeld met andere peulvruchten. Doe eigenlijk zoals met alles: van niets te. 

Nodig: hoeveelheden zijn afhankelijk van aantal personen. Wij koken altijd op gevoel…hieronder een inschatting voor 4 personen. 1 pak quinoa, 350 gram (wilde spinazie), 1 courgette, 1 aubergine, 2 grote oranje zoete aardappels, 2 stengels bleekselderij, 1/2 zachte avocado, 1 theelepel sesamzaadjes, klein stukje geitenkaas of wat parmezaanse kaas, snufje zeezout (of himalaya zout), flink wat peper, 1 eetlepel citroensap en een flinke scheut extra vierge olijfolie. Optioneel: chilipepertje, knoflook. 

Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een ruime pan water op en kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Was de groenten die gewassen moet worden en schil daar waar nodig (verwijder bijvoorbeeld de harde stukjes van de zoete aardappel). Snij de zoete aardappel, courgette & aubergine in kleinere blokjes en doe in een ovenschaal met wat olijfolie en zeezout. Eventueel nog een chilipepertje en teen knoflook. Laten garen en op het einde nog even onder de gril. 

Spoel de quinoa af met koud water en laat uitlekken. Snijd de bleekselderij in dunne schijfjes en de avocado in blokjes. Maak een dressing van citroen, peper, zout & olijf olie. Eventueel kun je wat balsamico siroop/azijn toevoegen. Meng de quinoa met verse spinazie en alle gegrilde groenten. Voeg bleekselderij, avocado en een beetje dressing toe (niet té veel de groenten zijn ook al vrij vettig).  Garneren met sesamzaadjes & kaas. 

ENJOY!

2 Comments on “Summer BBQ salad: met spinazie, zoete aardappel & quinoa

  1.  by  meirah kadouch

    Top recept!!
    Vis bbq gedaan en deze salade erbij!
    Iedereen was mega tevreden!!!

    Wel zijn de verhoudingen wat groot.
    Wij waren met 6 mensen en ik bleef met best veel salade zitten.
    Als je deze dan wil bewaren moet je geen olie door je dressing doen, anders klapt de sla zo in.

    •  by  claire van de heuvel

      Klopt Meirah, het is vrij veel. Het recept zoals het er nu op staat is als maaltijd salade bedoeld. Maak je het idd als side dish (bij een vis bbq bijvoorbeeld) dan kan het teveel zijn. Fijne aanvulling van de dressing: goede tip! Thanks vd reactie. lfs Claire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*