Super simpel, super voedzaam: homemade veggie burgers!

Wij hebben het veggie burger virus helemaal te pakken. Vooral omdat het zo super simpel is om te bereiden en je het zo voedzaam kunt maken als je zelf wilt. Klaar in 20 minuten en wanneer je ze één keer hebt gemaakt, heb je daarna geen recept meer nodig: experimenteren & variëren maar!
veggie_burger_large

Als je eenmaal een zelfgemaakte ‘veggie burger’ hebt geproefd, dan laat je de diepvries varianten waarschijnlijk voorgoed achter je. Mocht je ze überhaupt al eten. Deze zijn namelijk vaak gemaakt van een basis van soja (zijn we niet zo’n fan van), heel veel kaas en een reeks toevoegingen, bindmiddel en smaakmakers. Terwijl je zo eenvoudig je eigen burger maakt met als basis: bonen & volwaardige granen of groenten. Op smaak gebracht met verse kruiden, specerijen en alles wat je verder lekker lijkt.
Over het algemeen heb je voor homemade veggie burgers nodig:
  1. Een basis: in principe kun je de basis van je burgers maken van alle peulvruchten (kikkererwten, linzen, etc.) en volwaardige graansoorten (rijst, quinoa, boekweit, etc.) gecombineerd met pitten (zonnebloem, pompoen, pijnboom).
  2. Smaakmakers ‘droog’: ui, kruiden (vers), specerijen (zout, peper, kardemom, paprikapoeder, etc.).
  3. Smaakmakers ‘nat’: olie, noten/zaden-pasta (bijvoorbeeld tahinpasta), groenten (spinazie, broccoli, pompoen), kaas.
  4. Iets om te binden: ei*, havermout, volkoren broodkruim.
*wil je het vegan houden heb je niet persé ei nodig. Je kunt dan ook wat extra havermout of broodkruim gebruiken. Je burgers vallen dan misschien iets sneller uit elkaar. Laat het mengsel daarom eerst even in de koelkast stijven voordat je er burgers van maakt.

Rode linzen burgers met zilvervliesrijst & tahin:

Nodig (voor 8 burgers):
  • een goede keukenmachine
  • 250 a 300 gram rode linzen
  • 80 gram zilvervlies rijst
  • 45 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 kleine rode ui
  • bosje koriander
  • 1 tl paprika poeder (zoet)
  • 1/2 tl kardemom gemalen
  • 2 tl sesamzaad
  • 2 tl tahinpasta
  • beetje zout & peper
  • 2 tl olijfolie
  • 1 a 2 el volkoren broodkruim
veggie_burgersBereiden:
Kook de rode linzen & zilvervliesrijst totdat ze beetgaar zijn. Spoel af en laat goed uitlekken. Snijd de ui in grove stukken. Doe de linzen, rijst, ui, kruiden en specerijen in de keuken machine en pulseer een paar keer. Maak het nog niet te glad door het echt te blenden. Je mengsel wordt als snel een soort ‘stop-verf’ waardoor de burgers taai worden.
Voeg nu het ei, de olie, tahinpasta & sesamzaad toe en pulseer weer totdat het ei goed vermengd is. Wil je ook groenten en/of kaas toevoegen? doe dat dan nu. Voeg als laatste de havermout en/of broodkruim toe om het mengsel iets stugger te maken. Niet te lang mengen, weer even kort pulseren.
Gebruik je geen ei? Zet dan het mengsel nog even in de koelkast. Maak ronde kleine burgers met je handen. Leg ze of op een bakplaat (met bakpapier) of bak ze in een pan met wat olijfolie of kokosvet. In het laatste geval is het belangrijk om de burgers niet te hoog te verhitten aangezien dan de buitenkant verbrandt/te bruin wordt terwijl de binnenkant nog niet goed ‘gaar’ is.
ENJOY!

8 Comments on “Super simpel, super voedzaam: homemade veggie burgers!

  1.  by  AnnemiekeV

    Goedenmiddag,

    Vraagje… moeten de toegevoegde groenten wel of niet gekookt zijn?
    En als je ze in de oven afbakt, hoe lang en op welke temperatuur?

    Groetjes, Annemieke

    •  by  claire van de heuvel

      Hoi Annemieke, dat ligt aan de groente die je toevoegt. Over het algemeen is het een goed idee om het eerst even kort te blancheren of garen in de oven. In de oven afbakken ongeveer 20 a 25 minuutjes (na 10 minuten even omdraaien) op 180 graden. SUCCES!

  2.  by  Margriet

    Ik ben al heel lang naar zo’n heerlijk “Veggie”-recept aan het zoeken. Ik ben er nu al mee bezig (voorbereidend werk zoals linzen en rijst koken) en heb er waanzinnige trek in. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe ze smaken. Ik zal het nog laten weten! O ja, ik doe er ook nog nasi- en bamigroenten bij. Erg lekker. Bedankt in elk geval voor dit originele recept!

    •  by  claire van de heuvel

      leuk! ben heel benieuwd of ze gelukt zijn!!

  3.  by  Ruth

    Ziet en klinkt superlekker dus binnenkort eens proberen. Nog een vraagje: welke keukenmachine hebben jullie? Ik ben me aan het oriënteren want mijn blender loopt bij dit soort recepten na 2 seconden vast, is er duidelijk niet krachtig genoeg voor. En ik wil ook graag zelf meel kunnen maken van havermout of amandelen bijv.
    groeten, Ruth

    •  by  claire van de heuvel

      magimix….even een investering maar iedere cent waard… en nee dit is geen sponsoring 😉 oprechte fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*