Frisse 5-granen salade

‘Je moet er wel even bij schrijven dat het een FRISSE 5-granen salade is he?! bij 5-granen denken mensen namelijk aan een muffe boterham maar dan in de vorm van een salade.’ Aldus manlief. Persoonlijk heb ik die associatie niet perse met het woord 5-granen, maar goed. Dit recept viel dus ook bij K. in de smaak!

Het gerecht is geschikt als lunch of als maaltijdsalade en het is een absolute aanrader voor iedereen die met de handen in het haar zit wat ze nu weer als gezond alternatief moeten maken voor de ‘oh zo slechte en dus gevreesde: geraffineerde koolhydraat. Lees: (witte) pasta, rijst, brood, etc. Dat deze – op de juiste manier gegeten – heus niet zo slecht is en je dus niet zoveel te vrezen hebt, is een ander verhaal waar ik later graag nog een keertje op terug kom! Nu eerst de salade.

De salade vult, is voedzaam, gezond en niet op de laatste plaats lekker fris! Maken doe je in een hand omdraai, gewoon een kwestie van de juiste spullen in huis hebben. Te beginnen met een mix van granen (maar liefst 5). Het is misschien even zoeken in de standaard supermarkt maar in een natuurwinkel vind je hem zeker.

Nodig: pak 5 granen-mix (liefst biologisch en zonder witte rijst), courgette, aubergine, wortel, balsilicum, koriander, bosui, naturel feta (eventueel ook verkrijgbaar bij een Turkse supermarkt), citroen, extra vierge olijfolie, snufje peper en zout.

Bereiden: Zet een pan water op het vuur (ruim) en breng aan de kook. Voeg de 5-granen mix toe (voor 2 a 3 personen ongeveer de helft van het pak) en laat zachtjes gaar koken. Was ondertussen de courgette, aubergine en wortel. Snij alle drie in kleine blokjes. Kook of stoom de wortel beetgaar en bak in een wok de kleine stukjes courgette en aubergine (eventueel kun je de wortel ook wokken maar doe deze dan als eerste aangezien deze langer nodig heeft om beetgaar te worden). Giet de 5-granen af, spoel na met koud water en laat nog wat verder afkoelen. Hak de bosui, basilicum en koriander fijn. Spoel de naturel feta kort af om het meeste zout te verwijderen en snij een paar plakjes van het blok die je vervolgens verkruimelt. Doe de afgekoelde 5-granenmix in een kom. Voeg de groenteblokjes, de bosui en de kruiden toe. Giet hier de sap van 1/2 citroen en wat olijf olie overheen en voeg als laatste de feta toe. Mixen en op smaak maken met wat peper en zout (eventueel nog wat cayenne poeder als je van spicy houdt).

Enjoy!

ps. je kunt aan deze salade natuurlijk zoveel ingrediƫnten toevoegen als je zelf wilt: olijfjes, rode ui, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*