Have yourself a: vis & veggies hoofdgerecht

Toen we na dachten over het hoofdgerecht voor de ‘have yourself a Bluebelle X-mas’ week moest het aan een paar voorwaarden voldoen: een hoofdrol voor groenten, maar niet persé 100% veggie om ook de familie en vrienden tegemoet te komen die wel van een stukje vlees, vis of gevogelte houden. Niet ingewikkeld om te maken en vooral: colorful & comfi! Wij denken dat het gelukt is. ENJOY! 

Xmas_hoofdIn dit gerecht hebben we gekozen voor maar liefst 7 soorten groenten: zoete aardappel, rainbow carrots, pastinaak, tomaat, groente asperges, zeekraal & groene kool. Een waar Bluebelle trademark want als we iets promoten is het wel ons Green Up motto waarbij het bereiden van meerdere groenten binnen een recept één van de manieren is. Ook tijdens kerst. Het nadeel is dat je vrij veel ingrediënten moet inkopen. Het voordeel is dat je je maaltijd super voedzaam maakt. 

De granen zijn bedoeld als extra sidedish waarbij we je de keuze laten om zelf een volwaardige variant te kiezen die je het lekkerste lijkt. Op de foto zie je in ieder geval: quinoa, 5 granen mix of zilvervlies rijst. Is je dat iets te gezond, geven we je ook een recept voor zoete aardappelpuree met kokos, koriander, geitenkaas en hazelnoten (zie het kleine ronde bakje op de foto).

Je kunt natuurlijk wat meer granen bereiden en het hier – in combinatie met de groenten – bij laten. Wat Bluebelle betreft heerlijk…maar om toch iets meer in de buurt te komen van een ‘traditioneel’ kerstmenu en ook de gasten die wel van een stukje vlees of vis houden blij te maken hebben we gekozen voor een mooie duurzame witvis en als extraatje spekjes door de groene side dish. Houd het toevoegen van een snufje zeezout hier en een snufje zeezout wel binnen de perken aangezien dit laatste bijgerecht (zeekraal in combi met spekjes) voldoende zout is om de hele maaltijd smaak bij te zetten. 

Nodig (voor 4 personen): 

voor de rainbow schotel, zoete aardappel puree & groene side dish

  • een stuk of 7 rainbow carrots
  • een bakje zeekraal
  • een stuk of 10 groene asperge tips
  • een groene kool (of een paar bladen zwarte kool)
  • 2 grote pastinaken
  • 4 grote zoete aardappelen (de oranje variant)
  • 2 takjes trostomaatjes (bio) 
  • handvol hazelnoten (rauwe)
  • paar takjes koriander
  • 2 a 4 eetlepels kokosmelk
  • stuk zachte geitenkaas
  • 4 el olijfolie 
  • snuf zeezout & peper
  • kruiden naar keuze
  • optioneel: spekjes (bio)

voor de granen

  • 50 gram p.p. naar keuze (quinoa, 5 granen mix, zilvervliesrijst) 

voor de vis

  • +- 150 gram stevige witvis per persoon (DUURZAAM! dus let op het msc keurmerk)
  • bakje gedroogde rode besjes (niet te verwarren met peper bolletjes!!)
  • flinke scheut olijf olie
  • zeezout, peper, citroensap 
  • optioneel: koriander 

Bereiden:

Zet twee grote pannen water op het vuur en verwam de oven voor op 180 a 200 graden. Was alle groenten en snijd de rainbow carrots, pastinaak & zoete aardappel in grove stukken. Doe dat met aandacht zodat je schaal er straks mooi uit ziet. Dus niet allemaal hetzelfde formaat en keurig netjes rond. Snijd ook de zwarte kool bladeren in grove stukken. Blancheer de groene asperges en groene kool kort in één van de pannen kokend water. Spoel ze na een minuut of 4 af met ijskoud water zodat ze hun kleur behouden en niet slap worden. 

De vis kun je of bakken of stomen in de oven. Wij gingen voor dat laatste. Leg de vis op een dubbele laag aluminium folie, doe hier olijfolie, zout, peper, citroen en alvast een paar rode besjes bij. Maak er een dicht! pakketje van. Zet in de oven voor zo’n 40 minuutjes (180 graden) afhankelijk van de hoeveelheid. Let op dat het niet te droog wordt. Maak desnoods de pakketjes tussendoor even open (wel weer goed dicht doen). 

Doe ondertussen de rainbow carrots, pastinaak, zoete aardappel en tomaten met een flinke scheut olie in een ovenschaal. Voeg een klein beetje zeezout, wat peper en kruiden naar keuze toe. Even doorscheppen zodat alle groenten vermengd is met de olie. Zet dit in de oven en gaar zo’n 20 minuutjes (180 graden) totdat het vrij zacht is.

Maak je granen? doe deze dan nu in de andere pan kokend water (zonder zout!). Wil je ook de zoete aardappelpuree maken? Pluk dan een groot deel van de zoete aardappel uit de ovenschaal, pureer het vervolgens met de kokosmelk tot puree. Garneer dit met koriander, hazelnoten (gehakt) en eventueel wat geitenkaas. Ondertussen verwarm je een pan/wok waar je de spekjes in bakt (als je hiervoor kiest), hier voeg je de groene groenten aan toe (zeekraal, kool & asperge tips). Wok deze nog even kort totdat het enigszins gaar is maar nog wel knapperig. Laat je de spekjes weg? Dan is dit gerecht nog steeds voldoende zout vanwege de zeekraal. Zet de oven wat zachter mochten de groente & vis al klaar zijn om ze warm te houden en zet daar dan de puree nog even in om op te warmen. 

Als het goed is, is nu alles tegelijkertijd klaar. Het kost even wat timen en improviseren maar als wij het kunnen, kun jij het ook! Haal alles uit de oven, maak de vis open en doe daar nog wat mooie rode besjes overheen voordat je het serveert. 

SUCCES & ENJOY! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*