Sweetpotato pies

Om deze bladerdeeg taartjes te maken heb je in basis niet zoveel nodig. Hoeveel pit je het meegeeft qua kruiden en specerijen kun je zelf bepalen en is ook afhankelijk van wie ze gaat opeten. Claire maakt ze bijvoorbeeld erg vaak voor haar twins van twee en zij vinden het fijner als ze de chilipeper en overdaad aan koriander achterwege laat. Een beetje koriander vinden ze wel goed trouwens. 

sweetpotatoe pies xs

Nou kun je natuurlijk aan de slag om zelf bladerdeeg te maken van bijvoorbeeld haver of quinoameel, noten en meer. Maar dat is best een klusje en succes niet altijd gegarandeerd. Om die reden zorgen wij dat we altijd een pakje volkoren/spelt bladerdeeg in de vriezer hebben liggen (te koop bij o.a. marqt, turkse winkels, natuurvoedingwinkels). De gewone roomboter variant kun je natuurlijk ook gebruiken maar dat maakt dit recept wel meteen een 20% momentje en voor hele kleintjes is het in onze ogen ook wat aan de ‘vette’ kant. 

Onderstaande hoeveelheden zijn voor 4 a 6 pies:

Nodig: 1 pakje volkoren/spelt bladerdeeg (waarvan je dus 4 of 6 velletjes gebruikt), 2 middelgrote oranje zoete aardappelen, 40 a 50 gram zachte geitenkaas of feta, olijfolie, zout. Optioneel: (gedroogde) chilipeper, kruiden zoals koriander, dadels, pijnboompitten.

Bereiden: haal de bladerdeegvierkantjes uit de vriezer en laat ze alvast ontdooien. Schil ondertussen de zoete aardappelen grof (er mag best nog wat schil aan blijven zitten vanwege alle vitamine & mineralen), snij in grove stukken en stoom of ‘gril’ de aardappel gaar in een ofwel een stoomoven (eventueel babycook) of gewone oven. In het laatste geval verwarm je de oven voor op 180 graden, doe je de zoete aardappel in stukken in een ovenschaal, besprenkel je het royaal met olijfolie en eventueel een gedroogd chilipepertje en laat je het zo’n 15 a 20 minuten garen tot het zacht is geworden.  

sweet potato pies xs

Zodra de zoete aardappel gaar is, kun je de stukken heel laten of grof pureren met een vork of wat fijner mixen (eventueel voor kleintjes) met een staafmixer of babycook. Breng het in ieder geval naar wens op smaak met kruiden, zout & peper (voor kinderen niet te heftig!). Schep de aardappel op het midden van het bladerdeeg, leg hierop wat geitenkaas en/of kleine stukjes dadel & nootjes. Vouw het dicht en zet de pies zo’n 20 minuten in de oven (die of nog warm is van het garen van de zoete aardappel of inmiddels voorverwarmd is op 180 graden). 

Oh en hou je niet zo van zoete aardappel en geitenkaas? We schreven al eerder over hoe je bladerdeeg gemakkelijk kunt gebruiken voor een gezonde maaltijd. Die recepten lees je hier! 

ENJOY!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*