Heb jij vragen over jouw ziektekostenverzekering?

Heb je al eens gekeken naar de zorgpremie die je betaalt? Jaarlijks gaat dit bedrag omhoog, zonder dat je hier een geheel andere dekking bij kan verwachten. En tegelijkertijd krijg je soms ook ineens veel minder vergoed van de zorgverzekeraar. Niet heel handig als je regelmatig afhankelijk bent van zorgverleners. Maar hoe zit dat dan eigenlijk in elkaar? Hoe zijn de kosten van de maandelijkse premie opgebouwd? En hoe kan je dan zorgen voor de beste prijs? Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies waar je allemaal rekening mee moet houden.

 

De zorgpremie en de vergoeding

De zorgpremie is het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de zorgverzekeraar voor de dekking die je hebt afgesloten. De verzekering is een verplichting, maar kan jou ook behoeden voor hoge kosten in het geval van ziekte of letsel. Veel wordt gedekt binnen deze premie, maar er zijn ook zaken waar je zelf nog een bedrag voor beschikbaar moet hebben. Maar waarom heb je hem dan nodig? Iedereen kan ziek worden of een blessure oplopen en hier is ook medische hulp bij nodig. Doordat je maandelijks een klein bedrag betaalt, kan de zorgverzekeraar een vergoeding uitkeren.

 

De dekking bepaalt grotendeels de kosten

De zorgpremie verschilt per persoon. Er zijn namelijk een aantal zaken die invloed hebben op het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Als eerste heb je de dekking. Als je slechts een basisverzekering hebt, hoef je geen hoge kosten te verwachten. Hiermee ben je wel verzekerd van een vergoeding voor de hoognodige zorg. Je kan dit aanvullen met aanvullende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een tandartsverzekering. Dit bedrag komt boven op de maandelijkse basispremie. Door goed naar jouw behoeften te kijken, vind je de verzekeringsopties die het beste bij je passen.

 

Het eigen risico en jouw leeftijd

Er zijn nog een aantal zaken die het verschil maken in de maandelijkse lasten die je hebt. Denk aan het eigen risico. Het eigen risico is wettelijk vastgezet op een minimum. Je kan deze echter verhogen. Door de verhoging wordt de maandelijkse premie lager. Alleen betekent dit dus wel dat je eerst meer geld uit eigen portemonnee nodig hebt voor het uitvoeren van de behandelingen voordat de verzekeraar in actie komt. Ook jouw leeftijd speelt een rol. Jongere mensen betalen over het algemeen minder dan mensen die al op leeftijd zijn. Het kan dus zomaar zijn dat je minder betaalt dan je ouders voor dezelfde dekking.

 

Sluit de verzekering gelijk af

Het afsluiten van een verzekering kan door het verschil in prijzen lonen. Niet iedere zorgpremie is hetzelfde en soms ben je ergens net iets goedkoper uit. Vergelijk daarom alle mogelijke oplossingen. Vergeet niet om de aanvullende opties mee te nemen in het maken van een vergelijking. Zo vind je binnen een korte tijd een verzekering die het beste aansluit bij jouw behoeften. Voor het aanvragen van de verzekering weet je al waar je aan toe bent en welke kosten je maandelijks dient te betalen aan de verzekeraar.

Vorig artikel

De rol van sociale media binnen de informatie van vaccinaties

Volgend artikel

Zes zekerheden van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,