Afvoer ontstoppen: zo kun je het zelf met huisgemaakte gootsteenontstopper

Iedereen heeft het er wel eens last van: een verstopte afvoer. Erg vervelend, natuurlijk omdat het vaak gaat stinken en er niks meer doorheen stroomt. Je kunt er dan voor kiezen om allemaal dure spullen te kopen, maar wist je dat je ook heel makkelijk zelf gootsteenontstopper maakt. Wij vertellen je hoe!

Hoe wordt een verstopte gootsteen veroorzaakt?

Vaak wordt een verstopte gootsteen veroorzaakt door etensresten of andere vormen van vaste stoffen. Mensen weten vaak wel dat deze resten niet door de gootsteen gespoeld moeten worden, maar toch gebeurt dit vaak (perongeluk) alsnog. Voorbeelden van producten die door de gootsteen worden gespoeld, maar eigenlijk beter op een andere manier weggegooid kunnen worden zijn: vet(jus), etensresten (rijst, pasta, groenten) of koffiedik. Door deze producten door de gootsteen te spoelen, ontstaan de meeste verstoppingen. Het is vooral belangrijk om geen vloeibaar vet weg te spoelen. Veel mensen denken dat het vet mee de riolering in spoelt, maar het gaat vaak in de afvoer stollen. Mocht je het toch wegspoelen via de gootsteen, spoel dan daarna heet of kokend water erachteraan. Dit zorgt ervoor dat het niet gaat stollen. Meestal kan het water bij een verstopping nog gedeeltelijk weg. Het is dan geen totale verstopping maar het kan wel hinder opleveren. Hierbij zit vaak een ophoping in de sifon onder de wasbak. Wanneer je hier niks aan doet heb je kans op een totale verstopping.

Tip 1: gebruik de ontstopper

Meestal wordt een verstopping veroorzaakt door een grote prop vuil die is opgehoopt in de sifon. Met de klassieke ontstopper (zuignap op een stok), ga je je afvoer vacuüm trekken zodat allerlei vuil en proppen loskomen van je afvoer. Dit vuil kan je dan meteen doorspoelen. Dit doe je zo:

  • Plak de overloop van de was- of spoelbak dicht met tape. Je kan ook vragen dat iemand het gat van de overloop met een doek dicht houdt zodat er geen lucht binnenkomt.
  • Zorg dat er een beetje water in de bak staat om het zuignap-effect te versterken.
  • Zet de ontstopper over het afvoerputje en maak een paar stevige, pompende bewegingen op en neer.
  • Trek de zuignap los en controleer of het water snel wegspoelt. Als het water nog niet is weggespoeld, kun je het nog een keer herhalen.

Tip 2: de sifon schoonmaken

Dit klinkt misschien als een ingewikkelde stap, maar de sifon schoonmaken is een klusje dat je makkelijk zelf kunt doen. Als je dit op regelmatige basis doet, voorkom je nare geurtjes en verstopping. Zo doe je het:

  • Zet het raam open want er zullen vieze geuren vrijkomen die anders door het water in de sifon worden tegengehouden.
  • Trek eventueel schoonmaak handschoenen aan.
  • Zet eerst een lege emmer of bak onder je sifon.
  • Schroef de sifon volledig los met een waterpomptang en maak hem volledig leeg.
  • Verwijder het vuil uit de sifon en maak meteen ook de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje schoon.
  • Schroef de sifon er weer op en controleer of alles goed vast zit.
  • Controleer of de afvoer nu beter doorloopt.

Tip 3: heet water, soda en azijn

Is het nog steeds niet gelukt om de verstopping te verhelpen? Dan is er nog een andere manier. Houd je niet zo van al die giftige en dure schoonmaakmiddelen dan kun je ook een eigen gootsteenontstopper maken. Dit doe je namelijk gemakkelijk met kokend water, azijn en soda. Soms kan alleen kokend water al helpen om de verstopping te verhelpen.  Giet het kokend water door de afvoer en misschien zal de vetophoping letterlijk ‘wegsmelten’ door het kokend water. Als het op de mechanische manier niet lukt om je afvoer te ontstoppen, dan kan je het met baking soda (natrium bicarbonaat) en azijn proberen (dit lukt meestal wel, tenzij er iets in vast zit wat niet kan oplossen).

Benodigdheden

  • Een kopje baking soda.
  • Een kopje azijn.
  • Heet water.

Zo doe je het

  • Giet eerst het kopje baking soda in het afvoerputje.
  • Doe er dan voorzichtig de azijn bij – opgelet! dit gaat bruisen, schuimen en borrelen, dus hou je gezicht er zeker niet boven.
  • Laat dit papje een kwartiertje inwerken.
  • Giet er dan kokend water over.

Geen succes?

Is het niet gelukt met een van bovenstaande methodes? Dan kan je het trucje altijd een paar keer over de dag herhalen. Goed doorspoelen met heet water en het probleem zou opgelost moeten worden. Mocht het echt niet weg gaan, dan lijkt het erop alsof er iets vast zit dat niet opgelost kan worden. Het wordt dan tijd om een loodgieter in te schakelen.

Rioollucht in huis

Soms kan er plotseling een rioollucht in je huis komen te hangen. Dit is vaak de oorzaak van een leegstaande sifon. In de sifon staat normaliter een laag water. Dit zorgt ervoor dat lucht vanuit de riolering niet naar binnen kan komen. Daarom wordt dit ook wel het stankslot genoemd. Heb je last van een rioollucht? Dan is het handig om eerst even te controleren of er wel voldoende water in de sifon onder de afvoer staat. Je kunt dit natuurlijk zelf oplossen, maar het kan ook duiden op een ander probleem. In dat geval is het vaak wel handig om een specialist ernaar te laten kijken. Deze helpen je niet alleen van de verstopping af, maar ze kijken ook naar de staat van de afvoer of riolering. Mocht het je zelf niet lukken om de ontstopping te verhelpen, schakel dan een loodgieter in. Vaak verschillen de prijzen tussen loodgieters behoorlijk. Vergelijk daarom verschillende offertes met elkaar voordat je een keuze maakt.

Vorig artikel

Meiraapjes/Meiknol: lekkere recepten en ideetjes

Volgend artikel

Nikkie Plessen vermogen: zo rijk is de fashion onderneemster

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,