4 redenen waarom long covid niet onderschat moet worden

Al geruime tijd is er een hoop te doen rondom de corona pandemie. Heeft de overheid destijds wel goed gehandeld? Waren alle vaccinaties wel nodig? Was bijvoorbeeld de avondklok niet iets te overdreven? Is er wel rekening gehouden met de eenzaamheid van veel mensen? Dergelijke vragen spelen nog steeds bij veel mensen op.

Tegelijkertijd worden nu pas de effecten van deze pandemie duidelijk zichtbaar. Niet alleen op economisch vlak, maar ook op gezondheidsvlak. Nu pas blijkt dat toch wel veel mensen long covid hebben. Iets wat zeker niet onderschat mag worden.

Reden 1: het brengt veel kosten met zich mee

Long covid patiënten hebben veel zorg nodig. Dit is voor hen iets belangrijk om rekening mee te houden bij een zorgverzekering kiezen, maar is ook van grote invloed op de zorg. Long covid patiënten vragen namelijk veel zorg en brengen hierdoor veel kosten met zich mee.

Dit valt uiteraard niemand aan te rekenen, maar heeft een groot effect. Dit uit zich onder meer in een hogere zorgpremie. Uiteraard is dit niet een-op-een te koppelen aan de gestegen kosten voor long covid patiënten. Ook de stijgende loonkosten in de zorg zijn hier debet aan.

Elke long covid patiënt zou in ieder geval goed naar de zorgverzekering moeten kijken. Met bijvoorbeeld een goedkopere ziektekostenverzekering gezin kan veel geld bespaard worden.

Reden 2: een mindere kwaliteit van leven

Long covid patiënten hebben meestal een mindere kwaliteit van leven. Voor hen is het al te zwaar om boodschappen te doen, een stukje te wandelen of te werken. Uiteraard is het voor de long covid patiënten erg vervelend.

Het leven dat ze voor de corona pandemie hadden, lijkt niet meer terug te komen. De ongewisse toekomst is voor hen dan ook ontzettend onzeker. Gepaard met de ernstige klachten brengt dit een aanzienlijke mindere kwaliteit van leven met zich mee.

Reden 3: er is weinig over bekend

Een ander aandachtspunt is dat er nog weinig bekend is over long covid. Medici komen voor het eerst met dit ziektebeeld in aanraking. Bovendien is het lastig om op korte termijn onderzoeken of testen te verrichten.

Voor medici maakt dit het behandelproces ook gecompliceerd. Want, wat helpt wel en wat helpt absoluut niet? Niemand die het vooralsnog met 100% zekerheid kan zeggen. Hier gaan, hoogstwaarschijnlijk, heel wat jaren overheen voordat er iets met 100% zekerheid gesteld kan worden.

Reden 4: er is te weinig aandacht voor

Een ander vervelend punt is het gebrek aan aandacht voor long covid patiënten. Zeg nou zelf: hoe vaak hoor je nog in het nieuws iets over long covid? Niet zo vaak.

De long covid patiënten leven bovendien geïsoleerd. Ze kunnen weinig leuke dingen meer doen en leven hierdoor behoorlijk eenzaam. Het is hierdoor voor hen ook niet mogelijk om aan veel mensen uit te leggen wat ze precies ervaren. Ze komen simpelweg niet meer (genoeg) onder de mensen. Ook dat zorgt voor te weinig aandacht voor deze verschrikkelijke ziekte.

Vorig artikel

Hoe leef je gezonder? 5 basistips

Volgend artikel

Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Meer van Blog