/

Young living olie: alles wat je moet weten

Soms komen er van die spullen op de markt waar iedereen het opeens over heeft. Je leest het overal en iedereen lijkt het te gebruiken. Zo was het ook met Young living olie, dit spulletje is in een keer heel populair geworden. Maar is dit wel terecht? Wij vertellen je alles wat je over dit product moet weten.

Wat is Young Living Olie?

Young Living (YL) werd in 1993 opgericht door D. Gary Young. Gary richtte het bedrijf op, toen hij genezen was, nadat hij door een ongeluk in een rolstoel was beland. Tijdens zijn zoektocht naar een genezing kwam hij in aanraking met aromatherapie. Omdat hij van jongs af aan geïnteresseerd was in de natuur sprak deze methode hem erg aan. Hieruit is zijn bedrijf Young living olie ontstaan. Het is een bedrijf dat essentiële oliën verkoopt. Het bedrijf draait volgens hem niet alleen meer om de essentiële oliën maar ook om de andere met essentiële olie verrijkte producten die mensen in staat stellen om op elk gebied in hun leven hun welzijn te bevorderen. 

Wat is essentiële olie?

Essentiële olie, ook wel etherische olie genoemd, is pure olie dat middels stoomdestillatie uit bomen en planten wordt gehaald. De bloemen, wortels, schors en zelfs de zaden van de plant kunnen hiervoor worden gebruikt. In tegenstelling tot parfum olie, is essentiële olie dus geheel natuurlijk en is de roos die je ruikt ook écht afkomstig van een roos. Het aroma van de olie kan een bepaalde sfeer in je huis creëren. Daarnaast wordt al eeuwenlang essentiële oliën gebruikt als alternatieve geneeswijze. De geuren kunnen een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand, je helpen kalmeren en ze kunnen emotionele reacties opwekken. Daarnaast worden ze ingezet bij gevoelige spieren, voor gezonde luchtwegen en ondersteuning van een goede darmfunctie. Nu denk je misschien, waarom wordt dit dan niet in de geneeskunde gebruikt? Dit komt omdat het geen échte medicijnen zijn. Het zijn namelijk alternatieve geneeswijze. Etherische oliën vallen dan ook niet onder de geneesmiddelen wet, maar onder de Warenwet. Op een paar oliën na zijn er tot nu toe nog geen geneeskrachtige werkingen aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Enkele onderzochte en bewezen toepassingen zijn dat lavendelolie een rustgevende en antibacteriële werking heeft en dat tea tree olie schimmel bestrijdend en antibacterieel is.

Geuren en emoties

Geuren hebben direct invloed op onze emoties. Denk aan bijvoorbeeld aan de geur van gemaaid gras of de geur bij je oma thuis. Beide kunnen voor een euforisch of nostalgisch gevoel zorgen, waar je blij van wordt. Dit kun je in je eigen huis ook creëren door essentiële oliën te gebruiken.  Door alleen maar aan essentiële oliën te ruiken werken deze op onze hersenen waardoor ze snel invloed uitoefenen op het limbisch systeem (o.a. hypothalamus, amygdala, hippocampus). Dit is ons centrum voor de verwerking van emoties. Ook worden hier onze herinneringen, patronen en automatisering van gedrag of handelingen opgeslagen. Op deze manier kunnen essentiële oliën dus sombere en neerslachtige gevoelens verlichten. Daarnaast kunnen ze ook je humeur en zelfs doorzettingsvermogen beïnvloeden.

Young living oliën

Het bedrijf Young Living heeft 8 eigen boerderijen waar ze de essentiële oliën maken en de producten zijn verkrijgbaar over bijna de hele wereld. Young Living maakt gebruik van een soort piramide systeem om zijn producten te kopen. Misschien ken je van vroeger nog wel de Tupperware party’s. Deze verkooptechniek heet MLM (multi level marketing) of piramide constructies en wordt ook door Young Living gebruikt. De spil van het systeem zijn de verdelers of ‘adviseurs’. Zij verkopen het product niet alleen, maar ook het aanbrengen van nieuwe adviseurs kan financiële voordelen opleveren, al dan niet in de vorm van bonuspunten. Mensen die in eerste instantie producten afnemen bij deze adviseurs worden al snel aangespoord om zelf ook adviseur te worden, zodat ze zelf ook korting kunnen krijgen. Op deze manier ontstaat er een enorm vertakt netwerk van verkopers, die tegelijkertijd ook afnemer zijn. De meeste mensen zullen kennis maken met dit systeem door mensen die ze kennen, zoals vrienden, familie of een goede bekende. Het is lastig nee te zeggen tegen iemand die je persoonlijk kent. Als hij/zij gelooft in het product, zal het toch wel goed zijn, toch? Een andere tactiek die ze gebruiken is het inzetten van mensen die een zekere autoriteit hebben bij andere mensen, zoals de yogaleraar, instructeur, therapeut etc. 

Pas op voordat je in zee gaat met dit soort bedrijven!

Op internet zal je uiteenlopende verhalen tegenkomen over de kwaliteit van de Young Living oliën. Je zult lezen dat sommige mensen er veel baat bij hebben. Zo kan het werken tegen hooikoorts of spierpijn. Anderen zijn een stuk negatiever over dit product, ze vinden de kwaliteit niet goed omdat het geen échte zuivere olie zou zijn. Wij kunnen je aanraden om niet zomaar af te gaan op de gezondheid claims die gemaakt worden door dit bedrijf. Deze kunnen namelijk nog wel eens dubieus zijn. Probeer eerst onderzoek te doen naar deze oliën voordat je het zomaar op je huid smeert. Onverdund oliën op je huid smeren kan namelijk bij veel mensen zorgen voor uitslag en irritatie. Daarnaast is het goed om op te letten dat je weet waar je aan begint voordat je met een merk in zee gaat. Het consumentenprogramma ‘Radar’ waarschuwt er zelfs voor om met dit soort bedrijven in zee te gaan.  Je zou verplicht elke maand tientallen tot honderden euro’s aan producten moeten besteden en het zou heel moeilijk zijn om je weer uit te schrijven als verkoper.

Vorig artikel

Kokosboter: zo maak je het en dit kun je er allemaal mee

Volgend artikel

Zuurstofmasker: zo maak je het zelf

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,