Kokosboter: zo maak je het en dit kun je er allemaal mee

Kokosrasp, kokosmeel, kokosmelk. Kokos is er in allerlei verschillende varianten. Zo bestaat er ook kokosboter. Met kokosboter kun je heerlijk je boterham besmeren of je gebakken koekjes versieren. Wat kun je er allemaal nog meer mee en hoe maak je het?

Wat is kokosboter?

Is kokosboter iets anders dan kokosolie? Ja. Kokosolie wordt gemaakt van het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Daar persen ze de olie uit. Kokosboter is niks meer en niks minder dan een romige pasta van het vruchtvlees. Heerlijk op brood, in recepten, of gewoon zo om lekker weg te lepelelen.

Zo maak je het!

Kokospasta of kokosboter is een product dat vaak erg prijzig is. Als je er veel van nodig hebt of gewoon geen zin hebt om zo veel te betalen, kun je het ook makkelijk zelf maken. Wat heb je hiervoor nodig? Alleen kokosrasp, heet water en zoetmiddel (bijvoorbeeld vanille). Wel kun je zelf verschillende varianten maken van kokosboter. Wij hebben hieronder twee verschillende varianten staan.

Variant 1

De lekkerste kokospasta of kokosboter maak je natuurlijk gewoon zelf. Zin aan een lekker smeersel voor op je brood of een smakelijke topping voor je muffins. Dan is dit het ideale recept.

Ingrediënten

  • 250 gr kokosrasp
  • 30 gr water heet
  • 1 tl vanille (of ander zoetmiddel naar smaak)
  • Snufje zout

Bereiding
Mix in de blender of hakmolen alle ingrediënten langdurig (ong. 20 minuten) door elkaar tot een egale botersubstantie ontstaat. Blijft het te droog? Voeg dan wat extra water toe. De kokosboter/ kokospasta kan bewaard worden in een afgesloten pot op een koele plaats.

Variant 2

Je kunt ook nog een stapje verder gaan en een heerlijke chocoladeboter ervan maken. Dat doe je namelijk zo:

Ingrediënten

  • 125 ml zelfgemaakte kokosboter (2 kopjes biologische kokosrasp – of zelf raspen van verse kokosnoot – ongeveer 15 tot 20 minuten in een keukenmachine malen tot een gladde boter ontstaat)
  • 125 ml kokosolie
  • 175 ml kokosroom*
  • 60 – 100 ml honing
  • 125 ml cacaopoeder
  • ½ eetlepel vanille extract
  • ¼ theelepeltje zout
  • *Kokosroom is de room boven op de ingeblikte kokosmelk. Zet de kokosmelk een paar uur in de koelkast voordat je hem opent. Als het koud is kun je de room er zo afscheppen.

Bereiding
Verhit de kokosboter en de -olie op een laag vuur in een kleine steelpan. Als de kokosboter en -olie zijn gesmolten de pan van het vuur nemen en het geheel iets laten afkoelen. Meng de boter en de olie vervolgens met de rest van de ingrediënten. Giet in een pot of bakje en zet het in de koelkast. De chocolade kokosboter zal ongeveer dezelfde vastheid hebben als notenpasta. Met de hoeveelheid ingrediënten de hierboven staan, maak je ongeveer 600 ml chocoladeboter.

Waar komt kokos vandaan?

Kokos komt uit een kokosnoot. Een kokosnoot is geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm, waarvan het vruchtvlees vezelig is. Kokosnoten behoren daarom niet tot de notenfamilie, maar tot de palmenfamilie.

10 voordelen van kokos

Kokosnoten vallen onder de noemer superfood en dat is niet voor niets. Naast de goede smaak is de kokosnoot ook populair vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Je kunt kokos op diverse manieren tot je nemen, bijvoorbeeld in de vorm van kokosolie, kokosbloesemsuiker, kokoswater, kokos chips, kokosmelk, kokosmeel, kokos rasp en natuurlijk kokosboter. Al deze producten zijn super gezond en ook laag in vet. Hieronder staan 10 voordelen van kokos.

Bevordert een gezond hart
Kokos heeft een positief effect op een evenwichtig cholesterol. Het verhoogt het goede HDL cholesterol en verlaagt stoffen in de bloedbaan die voor ontstekingen kunnen zorgen.

Goed voor de stofwisseling en vetverbranding
Kokosolie zorgt ervoor dat de stofwisseling gereguleert wordt en zorgt er ook voor dat het je vetverbranding verhoogt.

Je krijgt er direct meer energie van waardoor je sportprestatie omhoog gaat.
De vetten uit kokosolie worden gelijk door het lichaam gebruikt als energiebron en hierdoor zal lichaam het niet als vet opslaan. Laat die energiedrankjes maar in de kast staan en neem gewoon wat kokos voor een echte energie boost!

Ondersteunt het immuunsysteem
Kokosolie is rijk aan laurinezuur wat zeer krachtig werkt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Verbetert de spijsvertering
Kokosolie wordt gemakkelijk geabsorbeerd en verteerd door het lichaam in vergelijking tot andere vetten. Ook zorgt het voor een verbeterde opname van essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.

Verhoogt celregeneratie
Omdat je stofwisseling ook versnelt, worden oude cellen sneller door je lichaam vervangen door nieuwere, gezondere cellen.

Een must voor huid en haar
Kokos is de laatste jaren écht een beauty product geworden. Steeds meer producten gebruiken dit wonder ingrediënt. Het is namelijk niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je haar. Je haar wordt er erg gevoed en sterk door en je huid krijgt een stralende glans.

Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Door het verzadigende effect van kokosolie kan het de trek in geraffineerde koolhydraten en verwerkte voedingsmiddelen verminderen. Hierdoor heb je minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Stimuleert de aanmaak van spiermassa tijdens (kracht)training
Kokos bevat weefselopbouwende eigenschappen die belangrijk zijn bij de opbouw van spiermassa. Door de combinatie van krachttraining en het consumeren van kokos kan je je vetpercentage verlagen terwijl je spiermassa vergroot wordt. Hierdoor gaat je rustmetabolisme omhoog en verbrand je meer calorieën!

Ideaal om in te bakken 
Naast dat je van kokos dus kokosboter kunt maken, kan je er ook ontzettend goed in bakken. Tijdens verhitting van reguliere oliën zoals olijfolie kunnen er transvetzuren ontstaan of andere vetachtige verbindingen die het lichaam niet of nauwelijks kan verteren en overtollig belast. Door het stabiele karakter van kokos ontstaan er geen giftige verbindingen wanneer deze wordt verhit en hierdoor belast je je lichaam dus minder. Een gezonde optie!

Vorig artikel

Dropjes zelf maken: zo doe je dat

Volgend artikel

Young living olie: alles wat je moet weten

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,