Baby op komst: beval je thuis of in het ziekenhuis?

Als je zwanger bent, komt er een hoop op je af. Zo moet je alvast bedenken of je thuis wil bevallen of dat toch liever in het ziekenhuis doet. Om de keuze makkelijker voor je te maken, zetten we de belangrijkste dingen om rekening mee te houden voor je op een rij. Ook vertellen we hoe het zit met de medische kosten en wat je als moeder in spé nou precies aan je budget, natura- of restitutiepolis hebt.

Ziekenhuisbevalling

Als het wonderlijke wezentje in je buik gezond aan het groeien is en de zwangerschap prima verloopt, dan kun je prima thuis bevallen. Voor sommige vrouwen is bevallen in het ziekenhuis tóch een prettiger idee. Het is goed om te weten dat de ziekenhuiskosten slechts deels gedekt worden vanuit je zorgverzekering – tenzij het medisch noodzakelijk is om in het ziekenhuis te bevallen.

Voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Het gebruik van de verloskamer kost doorgaans zo rond de 350-400 euro. Als je in een gecontracteerd ziekenhuis of geboortecentrum bevalt, vergoeden zorgverzekeraars een vast bedrag van 225 euro.

Medische noodzaak

Bij een medische noodzaak voor een ziekenhuisbevalling worden de kosten wél vanuit je zorgverzekering gedekt. Je hoeft dan geen eigen bijdrage en ook geen eigen risico te betalen. Van een medische noodzaak is bijvoorbeeld sprake bij complicaties. Denk aan een keizersnede, een risicovolle ligging van de baby of een meerling.

Controleer bij een ziekenhuisbevalling goed van tevoren welke polis je hebt. Met een restitutiepolis ben je vrij om naar elk ziekenhuis in Nederland te gaan. Maar als je een budget- of naturapolis hebt, worden de zorgkosten alleen gedekt als je naar een gecontracteerd ziekenhuis gaat. Check in dit geval bij je zorgverzekeraar met welk ziekenhuis in de buurt deze een contract heeft. Zo voorkom je vervelende financiële verrassingen.

Thuisbevalling

Een thuisbevalling scheelt een hoop geld als je geen complicaties hebt. Thuis worden de verloskundige kosten volledig gedekt door je basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico.

Eigen risico

Voor andere zorgkosten rondom je zwangerschap betaal je eerst eigen risico. Heb je dit opgemaakt? Dan wordt de onderstaande zorg altijd door je zorgverzekeraar vergoed:

  • Verloskundige hulp.
  • Prenatale echo’s die noodzakelijk zijn.
  • Prenatale testen bij een medische indicatie.
  • Een thuisbevalling.
  • Kraamzorg bij je thuis.
  • Fysiotherapie bij (zwangerschaps)incontinentie.

Goed om te weten: het bezoek aan je eigen huisarts is altijd kosteloos.

Vorig artikel

De voordelen om een sexshop online te bezoeken

Volgend artikel

Krijtverf: dit zijn de voor- en -nadelen

Meer van Blog