Tips voor de beste kwaliteit wietzaadjes

Een gezonde wietplant begint met een wietzaadje van goede kwaliteit. Maar hoe weet je nu zeker of je een ‘goed’ of ‘slecht’ wietzaadje in handen hebt? Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten voordat je het zaadje gaat laten ontkiemen.

Vanaf de buitenkant

Ga je wietzaadjes kopen, is het in eerste instantie goed om te weten dat niet ieder wietzaadje er precies hetzelfde uitziet qua vorm en grootte. Dit is dan ook geen graadmeter voor een goed of slecht zaadje. Waar je wel op kunt letten is de kleur van het zaadje, en hoe het aanvoelt. Een wietzaadje moet rijp zijn en dat kun je herkennen aan de harde schil. Onrijpe zaden zijn groen en hebben een veel zachtere buitenkant.

Uitzondering: F1-Hybride wietzaden

Bovenstaande kenmerken gelden voor klassieke wietzaden, maar F1-Hybride wietzaden zijn een uitzondering. De zaden zijn vaak klein en lijken beschadigd, maar groeien juist uit tot zeer sterke planten. F1-Hybride wietzaden verschillen van de andere wietzaden door de manier waarop ze zijn voortgeplant. Het is een kruising tussen twee gewassen die een aantal generaties door inteelt zijn voortgeplant. Op deze manier zijn de positieve kenmerken van de zaden versterkt, en gekruist met een andere inteeltfamilie kunnen ze uitgroeien tot een krachtigere plant.

De reden dat de zaadjes er wat gebarsten uit zien, is door een zogenaamde ‘inteeltdepressie’, maar dit heeft geen invloed op het ontkiemen of de groei van de wietplant.

Geslacht van wietplanten

Er is nog een belangrijk punt voor het kweken van een gezonde wietplant: het geslacht. Mannelijke wietplanten hebben de functie vrouwelijke te bevruchten, maar het zijn de vrouwelijke wietplanten die zorgen voor een goede oogst. Je kunt aan de buitenkant van wietzaadjes niet zien of het een mannelijk of vrouwelijk geslacht heeft. Wél is het mogelijk om feminized wietzaden te kopen. Door een speciaal voortplantingsproces worden er dan enkel vrouwelijke wietzaden geproduceerd, zodat je er als koper vanuit kunt gaan dat je alleen vrouwelijke zaden in handen hebt.

In het kort

Over het algemeen kun je aannemen dat ieder afzonderlijk wietzaadje er anders uitziet. De kwaliteit van de wietzaden kun je zien aan de rijpheid van het zaad: een harde schil en donkere, neutrale kleur. Onrijpe wietzaden zijn groen en zacht. Een uitzondering op de regel zijn F-1 Hybride wietzaden; dit zijn sterkere planten maar het uiterlijk van de kleine, soms gebarsten zaadjes kan misleidend zijn.

Vorig artikel

Pijn in knie na hardlopen: tips

Volgend artikel

De rol van sociale media binnen de informatie van vaccinaties

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,