Hoe vaak zet jij nog koffie voor meer dan één persoon?

Hoe vaak zet jij koffie? En doe je dit dan alleen voor jezelf, of voor meerdere mensen tegelijk? Zit er verschil tussen de manier waarop je thuis koffiezet en hoe je op het werk je koffie bereidt? En nog belangrijker: is dit in de afgelopen jaren veranderd?

Koffie voor iedereen

Een flinke pot koffie, een thermoskan misschien, waar vervolgens iedereen die koffie drinkt zijn kopje mee vult, of uit gevuld krijgt. Veel volwassenen van nu zijn als kind hiermee opgegroeid. Koffie, dat werd door onze ouders gezet met een koffiezetapparaat voor filterkoffie waar een flinke pot onder paste. De koffie die daarin zat, of die werd verplaatst naar een thermoskan om warm te blijven, was de koffie die iedereen dronk. Ieder gezinslid dat koffie dronk, maar ook iedereen die op bezoek kwam. De enige variabele die aan te brengen viel was wat melk of suiker, aan verdere voorkeuren qua smaak deden we niet.

Ook op het werk ging het er vaak op dezelfde manier aan toe, zeker op de wat kleinere werkplekken. Ook hier werd doorgaans een flinke pot koffie gezet waar iedereen uit meedronk. Was er al een automaat aanwezig die individuele kopjes koffie afleverde, dan viel er weinig te kiezen. Ieder kopje werd weliswaar per stuk gezet, ze werden wel allemaal op precies dezelfde manier gezet. Ook hier waren alleen suiker en melk voorhanden om smaakverschillen aan te brengen.

Ieder kopje een beetje anders

Hoe anders is dat nu! Ben je opgegroeid met ‘koffie voor iedereen’ moet je maar eens in je hoofd nagaan hoe dit de afgelopen jaren veranderd is. Hoe vaak zet jij nog een pot koffie voor meerdere mensen tegelijk? Waarschijnlijk vrij zelden. De meeste machines, zowel thuis als op het werk, richten zich veel meer op het individu, en zetten ieder kopje apart.

Deze verandering begon op de werkvloer, waar de automaten als eerste zijn intrede deden, en ook de eerste automaten die verschillende opties aanboden opdoken. Maar ook in onze huizen zijn dit soort apparaten inmiddels volop aanwezig. Of je nu kiest voor koffiepads of koffie capsules, de kans is groot dat ook jij een apparaat hebt staan dat ieder kopje koffie apart zet. Dat heeft dan ook veel voordelen. Je hebt altijd een vers kopje te pakken, gegarandeerd warm, je kunt er ook nog eens veel meer je eigen draai aan geven. Want al die cupjes en pads, en zelfs losse koffiebonen, zijn er in allerlei varianten. Gemaakt van verschillende types koffiebonen, maar vaak ook voorzien van extra toevoegingen. Zo is ieder kopje koffie opeens echt uniek. Een groot verschil met de ‘één pot is voldoende voor iedereen’-methode die we zo lang gewend zijn geweest.

Vorig artikel

Minder eten, meer bewegen of toch allebei?

Volgend artikel

De voordelen om een sexshop online te bezoeken

Meer van Blog