Een traplift in huis: hoe regel je dat?

Wanneer je steeds meer moeite krijgt om de trap in huis te gebruiken, of merkt dat je je er gewoon aan irriteert, iedere keer die trap weer op, kan de wens om een traplift te laten plaatsen op gaan komen. Maar hoe regel je dat? Mag je er gewoon zelf eentje laten plaatsen, of is dit iets wat je aan moet vragen? En heb je altijd recht op een traplift, of kan dit ook afgewezen worden?

De keuze is aan jou

In principe is iedereen vrij om een traplift te laten plaatsen in het eigen huis. Huur je een huis, dan is het goed om even contact op te nemen met de verhuurder om de mogelijkheden te bespreken. Als je zelf de traplift na een verhuizing weer zonder schade weg laat halen, is er meestal niet zoveel aan de hand, maar check het even.

In een koopwoning mag je aanpassen wat je wilt, en staat het je dus helemaal vrij om een traplift te laten plaatsen; niemand zal je tegenhouden. Het idee dat je er eentje aan moet vragen en dat deze geweigerd kan worden, komt waarschijnlijk voort uit het feit dat veel mensen voor de plaatsing ervan een beroep doen op de WMO. Deze wet helpt mensen om eventuele hulpmiddelen en aanpassingen te bekostigen als deze noodzakelijk zijn om een fijn leven te blijven leiden. Aan de toewijzing van een aanvraag zitten aardig wat regels verbonden, en wil je vooral een lift omdat je het prettig en comfortabel vindt, en niet omdat je echt geen trap meer kunt gebruiken, kan deze inderdaad afgewezen worden. Je kunt echter ook zelf een traplift aanschaffen, trapliften van Handicare koop je gewoon zelf bij de aanbieder, en deze laten plaatsen. Je draait dan zelf voor de kosten op, maar dat draai je bij een ‘gewone’ aanpassing die je graag aan je woning wilt laten doen ook. Op https://handicare-trapliften.nl/ vind je meer informatie over de mogelijkheden.

Laten plaatsen terwijl je hem niet nodig hebt

Veel mensen moeten voor zij tot de aanschaf of plaatsing van een traplift over gaan best wel even een drempel over. Zeker wanneer zij hem niet per se nodig hebben, heerst er toch een bepaald taboe op. Zo’n lift, dat is toch alleen iets voor wanneer je echt niet meer kunt lopen, voor wanneer je gehandicapt bent en overal hulp bij nodig hebt?

Niets is echter minder waar. Steeds meer mensen kiezen juist puur vanuit overwegingen van comfort en gemak ervoor. Geen tijd en energie meer verspillen aan zaken die moeilijk gaan en een stuk makkelijker kunnen, zodat er meer overblijft voor de mooie en leuke dingen in het leven. Helemaal geen gekke overweging!

Vorig artikel

Dit is waarom de overheid giften fiscaal aftrekbaar maakt

Volgend artikel

Kies je voor botox of fillers?

Meer van Blog