Hoe voorkom je condensvorming?

Lekker op een koude herfst- of winterdag met een goed boek in handen en een warme kop chocomelk. Een heerlijk bed om in te liggen en een tv met jouw favoriete films… Klinkt allemaal heel erg ideaal. Helaas zit er wel een nadeel aan de dalende buitentemperatuur, namelijk de beslagen ramen. Doordat de binnentemperatuur warmer is dan de buitentemperatuur, ontstaat er condensvorming. Het gevolg van deze beslagen ramen is niet zo ongevaarlijk als het lijkt. Het ziet er niet alleen minder mooi uit, maar ze duiden ook nog op iets anders: er zit te veel vocht in de lucht in het huis.

Het gevaar van condens

Door de condens, die ontstaat door de dalende buitentemperaturen, kunnen er serieuze problemen worden veroorzaakt. Hierbij kun je denken aan schimmelgroei. Op lange termijn kunnen schimmels schade aan je huis veroorzaken. Niet alleen dat, maar ook heeft het negatieve effecten op je gezondheid. Het heeft namelijk een groot effect op je luchtwegen. Kortom, condens is gevaarlijker dan het op het eerste gezicht lijkt.

Wat kun je doen bij condensvorming?

Zoals je hebt gelezen is condensvorming nadelig op allerlei vlakken. Hier wil je logischerwijs zo snel mogelijk van af. Gelukkig zijn er wat tips over hoe je condensvorming  kunt voorkomen. Mocht je last hebben van serieuze vochtproblemen in je huis, dan is het altijd verstandig om hier een vakman voor in te schakelen. Er zijn vochtexperts die de nodige kennis en kunde in huis hebben om dit probleem op te lossen. Maar eerst, wat kun je zelf proberen?

Lucht je huis

Het is heel erg belangrijk om je huis te blijven luchten. Dit is niet alleen belangrijk in de zomer, maar ook juist bij koud weer. De meest voorkomende oorzaak van vochtige ramen is namelijk onvoldoende luchten. Je kunt je huis luchten door ramen en deuren te openen.

Ventilatieroosters openen

Indien jouw ramen beschikken over ventilatieroosters, houd deze dan zoveel mogelijk open. In de winter? Jazeker. Het is zelfs goed voor je portemonnee. Je bespaard namelijk op de energiekosten. Hoe? Nou, droge lucht is sneller en makkelijker op te warmen dan vochtige lucht.

Open je gordijnen en/of luxaflex

Het is belangrijk om je gordijnen en/of luxaflex zoveel mogelijk open te houden. De reden hiervoor is dat de lucht niet goed kan circuleren als deze gesloten blijven. Het gevolg is dat er veel condens in de lucht blijft hangen.

Open je slaapkamerraam

Wist je dat we elke dag maar liefst één liter vocht per persoon produceren door te ademen en zweten? Niet zo gek dat er veel condens kan ontstaan als je slaapt met de deur en het raam dicht. Houd daarom zoveel mogelijk je slaapkamerraam open. Gelijk goed voor de frisse lucht. Als je het koud hebt, kun je altijd nog extra dekens pakken.

Houd deksels op de pannen

De laatste, misschien onverwachte, tips is dat je de deksels zoveel mogelijk op de pannen moet houden tijdens het koken. We produceren immers veel vocht bij het koken, wat je niet kunt voorkomen, maar wel kunt verminderen door de deksels zoveel mogelijk op de pannen te houden. Mocht je een afzuiger hebben, is dat al helemaal slim om aan te zetten.

Vorig artikel

Waarom je vaker voor de fiets moet kiezen

Volgend artikel

5 redenen waarom jij voor een sim only abonnement moet kiezen

Meer van Blog