Waarom je vaker voor de fiets moet kiezen

Nederlanders staan bekend als een echt fietsvolk. Als toeristen denken aan beelden van Amsterdam zullen ze zich waarschijnlijk alleen nog herinneren dat ze bijna van de straat zijn gereden door mensen op de fiets die hard belden toen ze aankwamen. Echter, zelfs Nederlanders gaan niet altijd met de fiets. Toch is het heel verstandig om vaker met de fiets te gaan. Benieuwd waarom? Wij geven redenen

Het is niet duur

Een fiets is qua kosten niet vergelijkbaar met de auto. Een auto dien je eerst aan te schaffen en is al snel 10 tot 100 keer duurder dan een fiets. Daarnaast moet je voor de auto ook een verzekering afsluiten, wegenbelasting betalen en krijg je te maken met kosten voor onderhoud. Voor je portemonnee is de fiets dus een vriendelijkere keuze. Ook reparaties wanneer iets kapot is zijn minder duur voor een fiets dan voor een auto. Hoe hoog de kosten voor de fiets vervolgens zijn, is afhankelijk van jouw verwachtingen en wensen van een fiets. Waar let jij op bij een urban fiets uitzoeken bijvoorbeeld?

Gezondheid

Allereerst: fietsen is een vorm van beweging en dus is het gezond voor je. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je brein. Ons brein blijft het best functioneren wanneer we regelmatig bewegen. Neurowetenschapper Erik Scherder maakt zich hier regelmatig hard voor en probeert mensen bij te brengen dat ze meer gaan bewegen. Door meer beweging toe te passen in hoe we van A naar B gaan, komen we op een gemakkelijke manier toch meer aan beweging. Het enige wat je hoeft te doen is niet meer in de auto of het OV stappen.

person standing beside road doing handsign

Duurzaamheid

De aarde warmt steeds verder op en dat deze veranderingen komen door het toedoen van de mens is inmiddels zeker. Daarom is het aan ons allemaal (en de grote bedrijven) om zo nu en dan duurzame keuzes te maken, om de aarde niet nog verder te vervuilen. Een fiets is in dit geval een geweldig vervoersmiddel. Waar de auto en treinen nog heel wat uitlaatgassen uitstoten, stoot de fiets helemaal niets uit. Daarmee is de fiets op het gebied van vervoer de meest groene optie om te kiezen.

Vorig artikel

Messenset: hoe hou ik mijn messen scherp?

Volgend artikel

Hoe voorkom je condensvorming?

Meer van Blog