Heeft het nut om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken?

Vrijwel iedereen heeft er wel ervaring mee: post van een zorgverzekeraar die je wil overhalen om naar hen over te stappen. Of reclame in de krant, een tijdschrift of op tv, waarmee een zorgverzekeraar wil laten zien dat zij de beste keuze zijn. Maar hoeveel verschillen al deze verzekeraars eigenlijk met elkaar? Heeft het nut om ze met elkaar te vergelijken, of doen ze uiteindelijk eigenlijk allemaal hetzelfde: jou verzekeren tegen hoge medische kosten?

In de basis is er niet zo veel verschil

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om even te kijken naar hoe onze zorgverzekeringen eigenlijk in elkaar zitten. Iedereen heeft zich in ieder geval verzekerd van de basiszorg. Via de door de overheid samengestelde en verplichte basisverzekering zijn we allemaal verzekerd tegen hoge kosten die medische hulp met zich mee kan brengen. Zaken als een bezoekje aan de huisarts, maar ook aan een medisch specialist of een opname in het ziekenhuis zijn hiermee gedekt.

Alhoewel de dekking door de overheid is vastgesteld en dus niet per verzekeraar kan verschillen, kan het wel de moeite lonen om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. De ene maatschappij kan de verzekering net wat goedkoper aanbieden dan de ander, en dat scheelt je toch weer wat euro’s op jaarbasis. Ook kunnen er verschillen zijn in de hoeveelheid service en ondersteuning die verzekeraars je kunnen bieden, net zoals de keuzevrijheid per verzekeraar kan verschillen. Zorgverzekeraars hebben niet altijd met alle zorgaanbieders een contract, zodat je als verzekerde soms beperkt de keuze hebt als het gaat om waar je voor een bepaalde behandeling terechtkunt. Dit even goed uitzoeken en vergelijken kan dus zeker de moeite waard zijn, en eventuele nare verrassingen voorkomen.

Aanvullende pakketten kun je prima vergelijken

Wil je van zorgverzekering overstappen, dan is het echt vaak niet alleen het basispakket waar je naar zal kijken. De meeste mensen kiezen ervoor om zich aanvullend te laten verzekeren tegen tandartskosten, die niet in het basispakket zitten, maar ook zaken als fysiotherapie vallen grotendeels onder aanvullende pakketten. En deze aanvullende verzekeringen, daarin kunnen grote verschillen bestaan.

Deze verschillen zie je vaak terug in de prijs, maar vooral ook in wat er precies vergoed wordt. De vergoedingen kunnen per verzekeraar en zelfs per pakket flink verschillen, zodat met elkaar vergelijken zeker een goed idee is. Wil je wel veel fysiotherapie, maar geen orthodontie? Of heb je nog nooit fysiotherapie nodig gehad, terwijl je gebit wel een aardige kostenpost is gebleken? Kijk goed naar wat iedere verzekeraar je kan bieden en naar welk prijskaartje hieraan hangt, en je komt vanzelf op de voor jou beste optie uit.

Vorig artikel

Zo kom je zongebruind de zomer door zonder je huid te beschadigen

Volgend artikel

Hoe kies je wijn die bij jouw smaak past? 

Meer van Blog