Hoe kies je wijn die bij jouw smaak past? 

De wereld van wijn kan soms erg ingewikkeld lijken. Van aroma’s tot tannines en van termen als op dronk tot decanteren. We begrijpen best dat je als beginnend wijnliefhebber door de bomen het bos soms niet meer kan zien. Want hoewel jij prima weet wat jouw favoriete late night snack of lunch maaltijd is, is het kiezen van een fles wijn soms toch best ingewikkeld. We geven je daarom enkele tips om achter jouw wijnsmaak te komen zodat je volgende keer met je ogen dicht een wijn uit kunt kiezen. 

Omdat smaak subjectief is kunnen we je helaas geen lijstje geven met wijnen die in de smaak zullen vallen. Want een wijn kan nog zo goed beoordeeld zijn, als het jouw smaak niet is dat wordt het niks. Om erachter te komen van welke wijnen je houdt is het goed om eens te beginnen met een wijnproeverij. Dit kun je zowel buiten de deur doen als thuis organiseren met vrienden. 

Zet bijvoorbeeld eens vijf witte en vijf rode wijnen van verschillende druivenrassen naast elkaar. Door verschillende wijnen naast elkaar te proeven kom je er al snel achter waar jouw voorkeur ligt. De ene wijn heeft meer zuren, de ander meer tannines. De ene wijn zit vol fruitige aroma’s terwijl de ander voornamelijk citrusaroma’s bevat. Misschien ben jij wel fan van  Spaanse witte wijn zoals Albariño terwijl jouw vriend of vriendin liever voor een stevige Barolo gaat. 

Als je eenmaal weet of je van rood of wit houdt kun je je verder gaan verdiepen in deze wijnsoort. Naast verschillende druivenrassen kun je zo ook een keer een proeverij doen met wijnen van één druivenras, maar uit verschillende regio’s. Ook de plek waar de druiven staan aangeplant heeft namelijk veel invloed op hoe de uiteindelijke wijn smaakt. 


Tot slot is het belangrijk dat je blijft ontdekken. Als je ooit een keer een rode wijn hebt geproefd die totaal niet in de smaak viel kan het best zijn dat je denkt dat rode wijn niks voor jou is. Rode wijn is er echter in alle soorten en maten. Van frisse en fruitige rode wijnen die je het beste licht gekoeld kunt drinken tot krachtige rode wijnen vol tannines die het lekkerst smaken naast een stevige steak. Geniet dus van wijn die je lekker vindt, maar sta ook af en toe open voor een nieuwe wijnsoort op zijn tijd. 

Vorig artikel

Heeft het nut om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken?

Volgend artikel

Messenset: hoe hou ik mijn messen scherp?

Meer van Blog