Liesbreuk en fietsen: Wat je moet weten

Liesbreuk en fietsen: Kan fietsen een liesbreuk veroorzaken?

Een lezer vraagt zich af of te veel fietsen een liesbreuk kan veroorzaken en of het mogelijk is om verder te fietsen als je eenmaal een liesbreuk hebt. In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in enkele andere blessures die vaak voorkomen bij fanatieke fietsers, zoals de klapvoet, een hernia en een operatie aan de heupen, bekijk dan ook vooral onze andere artikelen. 
 

Kan een liesbreuk ontstaan door overmatig fietsen?

Kan een liesbreuk ontstaan door overmatig fietsen?Het is niet waarschijnlijk dat fietsen op zichzelf een liesbreuk veroorzaakt. Een liesbreuk ontstaat meestal door herhaalde druk op de buikholte, bijvoorbeeld bij het tillen van zware gewichten. Bij normaal fietsen op de weg is het buikgebied niet blootgesteld aan dergelijke intense druk, tenzij je in een extreem vlakke rijpositie fietst. Zelfs dan is het onwaarschijnlijk dat alleen fietsen in deze houding een liesbreuk veroorzaakt. Het lijkt erop dat alleen fietsen in een hoge versnelling ook geen significante bijdrage levert aan het ontstaan van een liesbreuk.

Als er echter een familiegeschiedenis is van liesbreuken, kan er sprake zijn van een aangeboren aanleg. In dat geval moet je extreem aerodynamische rijposities en langdurige trappen met zware versnellingen vermijden, zoals bij sprinten of bergopwaarts rijden. Het versterken van de rechte en schuine buikspieren kan preventief werken.

Samenvattend, fietsen op de weg lijkt op zichzelf geen directe oorzaak te zijn van liesbreuken. Aangeboren aanleg en extreme rijposities kunnen echter het risico vergroten.

Hoe te handelen na een liesbreukdiagnose?

Als je gediagnosticeerd bent met een liesbreuk en binnenkort een operatie moet ondergaan, zijn er enkele overwegingen om te maken. Ten eerste, kan het fietsen van ongeveer 5000 kilometer per jaar hebben bijgedragen aan het ontstaan van de breuk? Het lijkt erop dat fietsen zelf geen directe oorzaak is, maar als er sprake is van aangeboren aanleg, moet je bepaalde rijposities vermijden en je buikspieren versterken.

Na de operatie wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk weer op de racefiets stappen. Na ongeveer drie weken kun je meestal beginnen met fietsen, maar het is essentieel om de instructies van de arts op te volgen. In de eerste weken is het raadzaam om te focussen op eenvoudige duurtraining.

 

Als je meer wilt weten over liesbreuken en de behandeling ervan, kun je de volgende link raadplegen.

 

Meer in het thema fietsen:

Vorig artikel

Versleten heup en fietsen: Wat je moet weten

Volgend artikel

Fietsen met een blaasontsteking: Pijnlijke uitdagingen voor vrouwelijke fietsers

Meer van Blog