Gekneusde Ribben & Fietsen: Symptomen, Diagnose en Behandelingsopties

Gekneusde Ribben & Fietsen: Symptomen, Diagnose en Behandelingsopties

Als wielergek herinner je je waarschijnlijk nog wel dat Wout Poels in 2020 tijdens de Tour de France met een gebroken rib doorreed. Dit doet vermoeden dat fietsen met gekneusde ribben geen enkel probleem zou moeten zijn. Helaas is dat niet het geval. Je ribben, hoewel dunne botten, hebben een belangrijke functie bij het beschermen van je longen, hart en borstholte. Een trauma aan je borst kan resulteren in gekneusde, gebarsten of gebroken ribben. In dit artikel bespreken we de symptomen, diagnose en behandeling van gekneusde ribben.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van gekneusde ribben is pijn op de borst, die erger kan worden bij inademing, lachen, hoesten of niezen. Buigen of het aannemen van bepaalde posities kan ook scherpe pijn in de borst veroorzaken. Andere mogelijke symptomen zijn zwelling rondom de gekneusde rib, zichtbare blauwe plekken op de huid en spasmen of spiertrekkingen in de borstspieren. Symptomen van een gebroken rib zijn vergelijkbaar, maar een beeldvormende test is nodig om de diagnose te bevestigen.

Diagnose

Het diagnosticeren van een gekneusde rib begint met het beoordelen van symptomen en een lichamelijk onderzoek. De arts zal luisteren en kijken naar je borst terwijl je ademhaalt, om te bepalen of de longfunctie mogelijk is aangetast. Een blauwe plek op de huid kan duiden op een gekneusde of gebroken rib.

Behandeling

Gekneusde ribben zijn lastig te behandelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gebroken arm die in het gips kan worden gezet, kunnen gekneusde ribben niet worden ingepakt. Het gebruik van een ribbrace kan wellicht verlichting bieden, maar deze moet niet te strak worden gedragen. Rust en beperking van activiteiten zijn de belangrijkste behandelingsopties voor gekneusde ribben. Het aanbrengen van ijs kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling. Bij pijn tijdens het ademen kan de arts medicijnen voorschrijven. Injecties met verdovende middelen in de buurt van de blauwe plek kunnen de zenuwen tijdelijk blokkeren.

Fietsen met Gekneusde Ribben

Of je kunt fietsen met gekneusde ribben hangt vaak af van de persoon. Sommigen ervaren ondraaglijke pijn, terwijl anderen er minder last van hebben. Als je toch wilt fietsen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Probeer bijvoorbeeld eerst te oefenen op een hometrainer, waarbij je geen last hebt van onverwachte bewegingen en je je ademhaling kunt controleren. Plan je route van tevoren, zodat je geen zware uitdagingen tegenkomt zoals heuvels of fietsbruggen die veel pijn kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je fiets goed is afgesteld om druk op de ribbenkast te verminderen. Begin rustig en vermijd lange fietsritten in het begin. 

Fietsen met Gekneusde Ribben

Ademhalingstherapie

Ademhalingstherapie kan worden geadviseerd door een arts om de pijn te verminderen en tegelijkertijd je longen goed te kunnen gebruiken. Een voorbeeld van een ademhalingstechniek is de buikademhaling. Dit helpt lucht naar de uithoeken van de longen te sturen en voorkomt problemen met ingesloten lucht. Volg de volgende stappen:

1. Ga rechtop zitten en plaats een hand op je bovenborst en de andere op je buik.
2. Adem langzaam in en duw je buik tegen je hand terwijl je ervoor zorgt dat je bovenste hand stil blijft.
3. Span je buikspieren aan terwijl je langzaam uitademt.

Herhaal deze oefening vijf tot tien keer, drie tot vier keer per dag.

Voor meer informatie over gekneusde ribben en de behandeling ervan kun je hier terecht.

Lees verder

Vorig artikel

NFT’s en de digitalisering van Kunst en Entertainment

Volgend artikel

Kun je Sporten met Keelontsteking?

Meer van Blog