Messenset: hoe hou ik mijn messen scherp?

Wanneer jij je messen laat slijpen, dan wil je dat ze scherp blijven. Helaas kan je niet voorkomen dat messen na verloop van tijd weer bot worden. Er zijn oplossingen om je messenset scherp te houden en dit kost niet eens zo veel tijd. Laten dus eens even kijken hoe je dat aanpakt! 

Blijven messen maar voor altijd scherp, alleen dit is niet het geval. Je messenset heeft onderhoud nodig. En soms zelfs al na één keer snijden. Wij geven je tips hoe jij je messen scherp kan houden. Ook leer je een paar basisregels over het slijpen van jouw eigen messen. Op deze manier kan jij praktisch je hele leven doen met één messenset. 

Het aanzetten van jouw mes 

Als je weer vlijmscherp door iets heen wilt snijden dan zal je jouw mes moeten aanzetten. Het aanzetten van een mes is iets anders dan het slijpen van een mes. Wanneer jij een mes slijpt, betekent dit dat je een versleten snijrand wegschuurt en er vervolgens weer een nieuwe snede op maakt. Wil jij jouw messenset langer dan ooit gebruiken? Dan is het goed om regelmatig jouw messenset aan te zetten. Dit betekent dus dat jij de snede herstelt. 

Messen zijn zeer dun en kunnen hierdoor snel ombuigen. Om dit te voorkomen kan je ook een zogenoemde braam aanzetten. Een braam kan snel ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld doordat je over een harder stukje hebt gesneden of omdat een mes is gevallen. Bramen kan je soms duidelijk met het blote oog zien. Of voelen als je er met je duim overheen gaat.

Een aanzetstaal bij ieder messenset 

Wanneer jij een goed messenset aanschaft zal je zien dat er vrijwel altijd een aanzetstaal is bijgeleverd. Deze heb je echter in allerlei verschillende soorten en maten. Laten we eens kijken naar de voordelen.

  • Aanzetstaal: 

Een aanzetstaal is voor iedereen te gebruiken die een beetje verstand heeft van slijpen. Deze zal niet zomaar jouw messen stuk maken. Daarom adviseren wij voor beginners gebruik te maken van het bijgeleverde aanzetstaal. 

  • Keramische slijpstaaf: 

Deze slijpstaaf is gemaakt van keramisch materiaal. Ook wel kunststeen genoemd. Hij is geschikt voor het slijpen onder hoog tempo. Je mag een keramische slijpstaaf niet te vaak gebruiken, omdat deze slijpend werkt. Een keramische slijpstaaf is daarnaast niet zonder risico te gebruiken. Wanneer je hem in een onjuiste hoek gebruikt kan je messenset juist meer bot worden. Probeer dat dus te voorkomen.  

  • Diamanten slijpstaaf: 

Dit is de meest stevige manier van slijpen. Een diamanten slijpstaaf is namelijk nog harder en meer slijpend dan een keramische slijpstaaf. Dit is een slijpstaaf die je beter niet voor je messenset kan gebruiken, omdat hij sneller iets kapot kan maken dan juist scherper. Voor tuingereedschap of zwaar beschadigde messen kan dit wel een goede slijpstaaf zijn. Maar sla je messen even over!

Hoe maak je jouw messenset scherp? 

Nu is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je het beste kan slijpen of aanzetten. Hier een korte handleiding voor beginners: 

  1. Zet het mes met de slijpsnede tegen het aanzetstaal aan.
  2. Trek het mes op een stabiele manier naar achter. 
  3. Zorg ervoor dat het mes in de goede hoek over het aanzetstaal heengaat. 
  4. Blijf dit herhalen tot je geen bramen meer kan voelen. 

Leren hoe je je messenset kan gebruiken? Bekijk dan deze video even!

Vorig artikel

Hoe kies je wijn die bij jouw smaak past? 

Volgend artikel

Waarom je vaker voor de fiets moet kiezen

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,