Waar moet je opletten bij het afsluiten van een lening?

Een lening hebben we allemaal weleens nodig. En soms lenen we een beetje geld, zonder het direct door te hebben. Denk bijvoorbeeld aan gespreid of achteraf betalen van een bestelling. Maar als je een grotere lening gaat afsluiten is het goed om op een aantal zaken te letten. Welke zaken dat zijn vertellen we jou in deze blog! Lees je mee? 

Allereerst is het goed om te weten wat een lening precies is. Een lening aanvragen kan bijvoorbeeld bij een bank of een kredietverstrekker. Zij doen dat natuurlijk niet voor niets. Ze vragen er vaak rente voor. Deze rente betaal je over het bedrag dat je hebt geleend. Het is dus een soort vergoeding voor het gebruiken van het geld. Hoeveel de rente is, is afhankelijk van hoe lang en hoeveel geld je leent. 

Hoeveelheid en periode 

Als je gaat lenen is het belangrijk dat je op een paar punten let. Zo is het belangrijk dat je allereerst kijkt naar de reden voor persoonlijke leningen. Waarom heb je geld nodig? Is dat omdat je een uitbouw wilt realiseren bij je woning, zit je krap bij kas of wil je een investering voor je onderneming doen? Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je nooit meer leent dan je aan kunt. Kredietwaardigheid noemen we dat. Het betekent dat je het geld dat je leent 100% terug kunt betalen zonder in de problemen te komen en inclusief de rente. Je wilt tenslotte niet in de financiële problemen komen door een lening. 

Waar moet je voor oppassen als je een lening gaat afsluiten?

We zeiden het net al even kort. Maar allereerst is het belangrijk dat je niet te vaak of te veel geld leent. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je de lening niet terug kunt betalen in de afgesproken periode waardoor je in financiële problemen komt.

Aan de andere kant is het ook goed dat je let op de voorwaarden die de kredietverstrekker opstelt. Zo kan het zijn dat zij voor jou een aflossing bepalen. Terwijl jij dit zelf altijd het beste kunt bepalen op basis van je inkomsten en uitgaven. Bepaal dus altijd zelf of dit bedrag haalbaar is voor jouw situatie. 

Vorig artikel

Ontspannen: 5 tips

Volgend artikel

Cadeau ideeën voor iemand die door een break up gaat

Meer van Blog