Zo maak je de lekkerste Marokkaanse tajine

Een tajine is een Marokkaanse stoofpot. Maar je vindt ‘m ook in de Tunesische keuken en de Algarijnse keuken. Je herkent deze bijzondere kookmanier door de kegelvormige pan. Vaak gemaakt van aardewerker. En de maaltijden die eruit komen? Die zijn ongelooflijk mals en lekker! In deze blog vertellen we jou meer over de Marokkaanse tajine. 

Een tajine is een soort slowcooker. Perfect om vlees, gevogelte, vis of groenten in te stomen. Het is niet alleen heel lekker, er zitten ook voordelen aan een tajine. Zo is het relatief gezond, omdat je eigenlijk amper olie nodig hebt om de maaltijd te bereiden. En door de kegelvormige deksel blijven alle vitamines en mineralen in takt. En je kan een tajine opzetten en vervolgens heel lang opzetten. Zo heb je er geen omkijken meer naar. Perfect voor in het weekend of juist op een drukke werkdag. Gaat iedereen aan tafel? Dan kun je de maaltijd zo opdienen vanuit de tajine. 

Waar koop ik een tajine? 

Ga je op vakantie naar Marokko? Dan kun je op elke hoek van de straat een tajine kopen. Ze worden ook in alle vormen en maten verkocht. Prachtig om te zien. Ook kun je direct de heerlijkste gerechten proeven om zo inspiratie op te doen natuurlijk. Maar we begrijpen ook wel als je niet zo ver gaat reizen voor een tajine voor thuis. Veel grote steden hebben Marokkaanse winkels waar je een tajine kunt kopen. Ook de grotere kookwinkels hebben tajines. Al ligt de prijs daar vaak wel wat hoger.

Waar moet ik opletten als ik ga koken in een tajine?

Het laatste wat je wil is dat het aardewerk naar één maaltijd al gaat barsten. Daarom is het goed om je tajine voor de eerste keer gaat gebruiken even in de oven te zetten met daarin een laagje water. Zo bereid je je jouw tajine voor op de eerste maaltijd. Waar je ook op moet letten is dat een tajine altijd genoeg kookvocht nodig heeft wanneer je een maaltijd gaat klaarmaken. Denk aan tomatenblokjes of bouillon. De ingrediënten moeten goed onderwater staan. 

Meer hierover leren? Bekijk dan deze video!

Vorig artikel

Wat kost een dakdekker eigenlijk?

Volgend artikel

Dit is waarom de overheid giften fiscaal aftrekbaar maakt

Meer van Blog