Hoe vaak slaap jij echt lekker?

Hoe vaak per week word jij ’s ochtends uitgerust wakker en denk je ‘zo, wat heb ik lekker geslapen!’? En hoe vaak word je nog bijna moeier wakker dan dat je je bed in ging, en heb je helemaal geen fijne nacht achter de rug? Als het aantal keren dat je slecht slaapt groter is dan het aantal keren dat je goed slaapt, kun je gerust stellen dat je een slaapprobleem hebt. Dat kan tijdelijk zijn, dat maken we allemaal wel eens mee, maar het slaapprobleem kan ook al langer duren. En hoe langer een periode van slecht slapen duurt, des te meer last je ervan krijgt.

Slapen is belangrijk

Dat goed slapen belangrijk voor je is, dat voel je vooral op momenten waarop dat niet lukt. Als je al brak je bed uit komt, en met veel moeite aan de dag kunt beginnen. Als je al halverwege de dag door je energie heen lijkt te zijn, of zelfs helemaal niet op gang kan komen. Als je afspraken in de avond af begint te zeggen, omdat je gewoon te moe bent om nog iets te gaan doen. Dan begint slecht slapen echt je leven te beïnvloeden, en dat is vervelend. Daar komt ook nog eens bij dat langdurig slecht slapen zelfs gezondheidsproblemen op kan leveren, iets waar je al helemaal niet op zit te wachten.

Omdat het zo vervelend is om slecht te slapen, en omdat we weten dat we er last van krijgen, kan het lastig zijn om weer een goed slaappatroon op te bouwen. De frustratie van regelmatig slecht slapen kan flink oplopen, zodat je ongemerkt al gespannen en bijna angstig je bed in kruipt. Wordt vannacht weer zo’n slechte nacht? Alsjeblieft niet, ik heb de slaap zo hard nodig!

Jezelf uit de vicieuze cirkel helpen

Of het nu gaat om doorslaapproblemen, of juist moeite met in slaap vallen, het is belangrijk om die vicieuze cirkel te doorbreken. Makkelijker gezegd dan gedaan, en de kans is groot dat je op Google al flink bezig bent geweest om tips te vinden. Meer tot rust komen in de avond, geen tv of andere schermpjes voor je gaat slapen, op een vaste tijd je bed in- en weer uitgaan. Prima tips, maar als ze niet helpen kun je alleen maar extra gefrustreerd raken.

Een beetje hulp inschakelen bij slaapproblemen is helemaal zo gek nog niet. Je huisarts kan je vaak goed helpen, en je eventueel slaapmiddelen voorschrijven, maar er zijn ook slaappillen zonder recept. Deze helpen je vooral goed te ontspannen, en geven je hersenen een seintje wanneer het tijd is om te gaan slapen. Zo kun je zelf weer een goed slaapritme op proberen te bouwen, zonder last te hebben van sufheid of slaperigheid op momenten waarop je juist scherp moet zijn. De moeite van het proberen is het meer dan waard, zeker als je slaapproblemen je leven steeds meer beginnen te beheersen.

Vorig artikel

Kies je voor botox of fillers?

Volgend artikel

Tip: slik vitamine D het hele jaar door!

Meer van Blog