Kniepijn bij het fietsen: oorzaken en tips

Kniepijn tijdens of na het fietsen komt vaak voor, ondanks de wijdverspreide opvatting dat fietsen de gewrichten ontziet. In dit artikel beschrijven we 17 mogelijke oorzaken van kniepijn bij het fietsen en geven we tips om ermee om te gaan. We bespreken ook oefeningen die kunnen helpen om kniepijn te voorkomen. Wil je meer informatie? Lees dan ons artikel over het voorkomen van kniepijn bij fietsers, want fietsen is tenslotte erg gezond!

Wat veroorzaakt kniepijn tijdens het fietsen?

De oorzaken van knieproblemen kunnen zeer uiteenlopend zijn en hebben vaak verschillende bronnen. Als de kniepijn na verloop van tijd niet verdwijnt, of als je aanpassingen aan je fiets hebt gedaan en de pijn aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen en een diagnose te laten stellen voor het specifieke kniegedeelte dat pijnlijk is.

Veelvoorkomende oorzaken zijn irritatie en ontsteking, degeneratieve kraakbeenaandoeningen en verwondingen. Overbelasting en verkeerde bewegingspatronen, evenals een slechte houding tijdens het fietsen, kunnen ook kniepijn veroorzaken. Daarnaast kunnen specifieke spieroefeningen helpen om kniepijn tijdens het fietsen te verminderen.

Het is ook van belang om op een juiste fiets te fietsen, die past bij jouw behoeften. 

Mogelijke oorzaken van kniepijn tijdens het fietsen

Het is onwaarschijnlijk dat er een snelle en eenvoudige oplossing bestaat voor kniepijn tijdens het fietsen. Pijn is over het algemeen complex en de manier waarop het ontstaat, is waarschijnlijk de manier waarop het zal verdwijnen. De oorsprong van de pijn is meestal een combinatie van:

1. Fietsgerelateerde problemen: de knie wordt gedwongen tot onhandige bewegingen of posities door een verkeerde afstelling van een of meer contactpunten op de fiets.

2. Directe spierproblemen: een specifieke spier die betrokken is bij de kniebeweging functioneert acuut of chronisch niet goed.

3. Indirecte perifere spierproblemen: de betrokken spier compenseert een probleem dat elders in het lichaam aanwezig is.

Verkeerde afstelling van de fiets en lichaamshouding

Een verkeerde afstelling van de fiets en daardoor een verkeerde lichaamshouding kunnen kniepijn veroorzaken. Het frame kan te klein of te groot zijn, het zadel kan niet goed afgesteld zijn, de zithoogte komt niet overeen met de lichaamslengte, het stuur staat niet op de juiste hoogte, of de positie van de voeten op de pedalen is verkeerd.

Training gerelateerde oorzaken van kniepijn

Kniepijn kan ook ontstaan door training gerelateerde factoren, zoals overbelasting door te veel trainen, voornamelijk rijden in hoge versnellingen, constant bergop rijden, een onbehandelde val op de knie of problemen met de soepele werking van de pedalen.

Oorzaken van kniepijn door ziekte of letsel

Kniepijn kan ook veroorzaakt worden door ziekte of letsel, zoals voorbeschadiging door eerdere verwondingen, bursitis, lopers- en jumpersknie, peesirritatie en gewrichtsontsteking, verschillende beenlengtes, kraakbeenschade en gewrichtsslijtage. Voor meer informatie over blessures en aandoeningen en hoe je ermee kunt omgaan tijdens het fietsen, kun je ons artikel over klapvoeten, hielspoor, een frozen shoulder of een versleten heup raadplegen.

Omgaan met knieproblemen tijdens het fietsen

Hier zijn enkele tips om kniepijn tijdens het fietsen te voorkomen, verlichten of zelfs genezen.

1. Stem de fiets af op je lichaam: Zorg voor een correcte houding op de fiets door ervoor te zorgen dat het frame past bij je lichaamslengte. Stel het zadel en het stuur correct af om een comfortabele houding aan te nemen. Als je twijfelt over het correct afstellen, kun je hulp vragen bij een fietsenwinkel. Het is belangrijk dat de knieën tijdens het fietsen niet te veel gebogen zijn (het zadel mag niet te laag staan) of voortdurend overstrekken (het zadel mag niet te hoog staan). Controleer ook de stand van je voeten op de pedalen.

2. Controleer de geometrie en het materiaal: Zorg ervoor dat de fiets past bij je lichaamsmaten en dat de pedaalbeweging soepel is. Controleer de framemaat en de beweging van de pedalen.

3. Pas je rijstijl aan: Als de fiets goed is afgesteld, kun je je rijstijl aanpassen om kniepijn te vermijden. Tracht vaker in lagere versnellingen te trappen om de cadans te verhogen (80 tot 100 omwentelingen per minuut). Verkort indien nodig de afstand en de hellingen van je route om overbelasting te voorkomen. Let er ook op dat je knieën tijdens het fietsen evenwijdig aan het frame blijven en niet naar buiten uitsteken. Controleer regelmatig je voetpositie op de pedalen.

Voor verdere details en informatie over het voorkomen en behandelen van kniepijn tijdens het fietsen, kun je dit artikel raadplegen.

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook eens onze volgende artikelen:

 

Vorig artikel

Zweepslag in de Kuit: Symptomen, Behandeling en Herstel

Volgend artikel

Huidgriep (Pityriasis Rosea): Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Meer van Blog