Slaapapneu: Oorzaken en Behandelingen – Een Overzicht van CPAP Maskers

Slaapapneu is een vervelende slaapstoornis die voor verschillende gezondheidsproblemen kan zorgen. Deze slaapstoornis wordt gekenmerkt door herhaaldelijke ademstilstanden tijdens de slaap. Deze slaapstoornis is voornamelijk aanwezig bij mannen. Toch kunnen ook vrouwen last krijgen van slaapapneu. Naar schattig lijden wereldwijd 10% – 17% van de mannen aan slaapapneu. Voor vrouwen ligt dit cijfer tussen de 3% – 9%.

Maar wat is slaapapneu nu exact? Wat zijn de gevolgen en de oorzaken? En hoe kun je slaapapneu het beste behandelen? In dit artikel geven we je hier meer informatie over.

Wat Is Slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap je ademhaling herhaaldelijk en tijdelijk stopt.

De ademstilstanden die optreden tijdens de slaap kunnen enkele seconden tot in sommige gevallen zelfs enkele minuten duren en worden veroorzaakt door blokkades of vernauwingen in de luchtwegen.

Slaapapneu: De Oorzaken Opgesomd

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van slaapapneu. Enkele oorzaken kunnen zijn:

Obstructie

Obstructieve Slaapapneu (OSA) is de meest voorkomende vorm van slaapapneu en is gekenmerkt door een tijdelijke blokkade of vernauwing van de luchtwegen tijdens de slaap.

Dit kan op zijn beurt veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals:

 • Overgewicht
 • Overmatig alcohol-  en drugsgebruik
 • Een verdikte nek
 • Vergrote amandelen
 • Afwijkende kaakstructuur
 • Versmalde luchtwegen

Centrale factoren

In sommige gevallen stoppen de hersenen tijdelijk met sturen van signalen naar de ademhalingsspieren. In dit geval spreekt men over een centrale slaapapneu.

Factoren die centrale slaapapneu beïnvloeden zijn:

 • Neurologische aandoeningen
 • Hartfalen
 • Hersentumor
 • Beroertes

Gemixte factoren

Uiteraard kan het ook voorvallen dat men last heeft van een mengeling van beide factoren. Het is daarom belangrijk om steeds een arts te raadplegen.

Gevolgen van Slaapapneu

Hoewel direct er geen dodelijke gevolgen zijn aan slaapapneu en in het bijzonder zeldzaam is dat mensen effectief stikken tijdens hun slaap, kunnen er wel ernstige gezondheidsproblemen optreden bij het onbehandeld laten.

Enkele gevolgen van slaapapneu zijn:

 • Gewichtstoename: Doordat het metabolisme wordt verstoord als gevolg van het onderbreken van de slaap bij slaapapneu, zien sommige mensen hun gewicht drastisch toenemen.
   
 • Hart- en vaatziekten: Het tekort aan zuurstof als gevolg van de slaapapneu tijdens de slaap, kan een negatieve invloed hebben op cardiovasculair systeem.

  Dit verhoogt de kans en risico op een hoge bloeddruk, hartziektes, beroertes, hartritmestoornissen en andere cardiovasculaire aandoeningen.
   

 • Stemmingswisselingen: Een gebrek aan goede en kwalitatieve slaap als gevolg van slaapapneu kan leiden tot verschillende stemmingsstoornissen zoals depressie, angstaanvallen en prikkelbaarheid.
   
 • Slaperigheid: Doordat je slaapritme en de kwaliteit van je slaap herhaaldelijk onderbroken wordt, kan het zijn dat je slaperig bent overdag.

Hoe Slaapapneu Het Beste Behandelen?

Een van de meest voorkomende manieren om slaapapneu te behandelen, is het aanschaffen van een CPAP-masker. Het dragen van een masker tijdens de slaap verhelpt slaapapneu bij obstructieve luchtwegen.

Een CPAP-masker (Continous Positive Airway Pressure) is een masker die wordt opgezet voor en tijdens het slapengaan. Deze is verbonden met een flexibele buis aan een machine. Deze machine genereert een constante en gecontroleerde luchtstroom naar de luchtwegen.  Het masker zorgt voor een luchtdichte omgeving waardoor de lucht beter naar de luchtwegen wordt getransporteerd.

Er zijn verschillende soorten modellen te verkrijgen. Zo heb je een CPAP-masker dat enkel de neus bedekt. Of je kunt kiezen voor een masker dat zowel beide bedekt. Belangrijk bij het kiezen van een CPAP-masker is er eentje zoeken die zowel comfortabel als kwaliteitsvol is.

Belangrijk is dat mensen die last hebben van slaapapneu, steeds medisch advies vragen. Zo ben je zeker welke vorm van slaapapneu je hebt en wat de beste behandeling is.

Vorig artikel

Vind de perfecte onderdelen en accessoires voor al je apparaten

Volgend artikel

Zo kies jij de perfecte Stella fiets voor jouw behoeften

Meer van Blog