Wijnproeven voor beginners: hier moet je op letten

Wijnproeven is leuk, maar het kan ook lastig zijn. Al die verschillende aroma’s en smaken en dan ook nog al die verschillende wijnen die er te koop zijn. Waar begin je dan? Om je een beetje op weg te helpen hebben we wat handige handvatten op een rijtje gezet.

Smaak

Met honderden, zelfs duizenden druivenrassen, is er altijd wel een wijn die bij je past. Maar dan moet je wel weten waar je wel en niet van houdt. Want om nu alles te proberen, dat is niet te doen. Zet daarom eens een Sauvignon Blanc, Chardonnay (met en zonder houtrijping), een Grüner Veltliner, een Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot en Sangiovese naast elkaar. Dat zijn zowel witte als rode wijnen met elk hun eigen smaakstijl. De ene wijn heeft meer zuren, de andere meer tannines. De een is fruitig en de ander heeft wat meer rondere tonen na een wat langere rijping.

Vooroordelen

Veel mensen hebben, vooral in het begin, wel wat vooroordelen over wijn. Rode wijn blijkt altijd lastig om mee te beginnen. Want begin je met een krachtige rode wijn vol tannines, dan denk je misschien dat alle wijnen zo krachtig en streng zijn. Dat terwijl je ook hele fruitige, lichte rode wijnen hebt. Daarom is het ook belangrijk om de onderlinge verschillen te proeven. Andere mensen zweren Chardonnay af. Puur vanwege het imago dat het bij Chardonnay altijd gaat om een volle, rijke, vette wijn. Zo zonde, want als je gaat voor een Chablis of een Chardonnay zonder houtrijping, kunnen het prachtige wijnen zijn. Dan blijkt een Chardonnay ineens ook een frisse kant te hebben. Rose wijn is heerlijk in de lente en zomer, maar kan ook prima in de herfst en winter gedronken worden. Bij niet al te zware gerechten, met name visgerechten, past een rosé ook erg goed. Dus blijf rosé ontdekken. Ook als de zon weg is. 

Vergelijk

Proef zo veel mogelijk is het devies en vergelijk de wijnen. Zo veel mogelijk proeven betekent ook dat je de wijn niet door hoeft te slikken en ook weer uit kunt spugen. Om het nog een beetje verantwoord te houden. Een handige manier om veel te kunnen proeven is het kopen van een wijnpakket in een webshop. Online wijn kopen is eenvoudig. Kijk welke wijnpakketten er te vinden zijn. Je kunt allerlei wijnen uit een bepaald land ontdekken of juist gaan voor allemaal verschillende wijnen van een bepaald druivenras. Leuk om al die verschillen te proeven. 

Vorig artikel

Frituurhapjes en meer snacks die niet heel gezond zijn

Volgend artikel

Gebruik jij voedingssupplementen?

Meer van Blog