Stappenplan voor het inbouwen van ledspotjes

In eerste instantie lijkt het misschien een moeilijke klus om ledspotjes in te bouwen. Maar wanneer jij de juiste stappen volgt is het een fluitje van een cent. Wij geven je hier een uitgebreid stappenplan. 

In dit artikel leggen wij je precies uit wat je nodig hebt om je ledspotjes in te bouwen in het plafond. We beginnen met het uitleggen van de materialen die je nodig hebt om de gaten te maken en om de spotjes te monteren. Vervolgens geven wij je een aantal tips voor het lussen en verbinden van alle spotjes op het stroomnetwerk. Let dus goed op als je precies wil weten hoe je deze klus aan moet pakken. 

Materialen voor het inbouwen van ledspotjes 

Voordat je aan de slag gaat wil je dat je alle materialen in huis hebt. Zo geven wij je een aantal materialen die je nodig hebt gedurende deze klus. 

  • Decoupeerzaag
  • Spanningzoeker
  • Schroevendraaien
  • Stofzuiger
  • Ledspotjes
  • Genoeg elektrisch draad 

Stap #1: Gaten zagen 

We beginnen natuurlijk bij het uitmeten en vervolgens het zagen van de gaten. Zo kijk je naar de doorsnede van de achterzijde. Zorg ervoor dat de LED-inbouwspotjes van lampdirect niet tegen het hout aankomen. Maak de gaten dus ruim genoeg, maar niet te ruim. 

Stap #2: Klaar maken voor bevestiging 

Nu is het tijd om het plafond helemaal klaar te maken voor de bevestiging. Dit kan zijn door hem te lakken, schuren en/of verven. Je wil dat hij helemaal klaar is voordat je de ledspotjes eraan bevestigd. 

Stap #3: Elektrische draad uitmeten 

Nu is het tijd om te bekijken hoeveel je nodig hebt. Je wil niet veel te veel hebben, maar je wil ook niet te kort komen. Zorg er dus voor dat je dit goed uitmeet. Hierbij moet je rekening houden met 230v draad. 

Stap #4: Lussen van de ledspotjes

Heb je meerdere ledspotjes op één aansluiting, dan wil je dat deze tegelijk aangaan. Hiervoor moet je ze lussen. Hierbij heb je lasklemmen nodig. Daarmee kan je verschillende kabels aan elkaar verbinden waardoor je ook verschillende spotjes aan elkaar kan verbinden. Zorg ervoor dat je dit goed doet volgens een elektriciteit schema.  

Extra stap: Verschillende opties

Voordat je de aansluiting afrondt kan je nog kiezen voor verschillende opties. Zo heb je veel soorten ledverlichtingen waaruit je kan kiezen. Je kan gaan voor verschillende kleuren, maar ook gewoon voor één kleur. Voor het dimmen van je spotjes heb je een dimmer nodig, en deze kan je dus ook toevoegen aan je elektriciteitsschema.

Weten waarom je voor led moet kiezen in plaats van halogeen? Lees dan dit artikel

Vorig artikel

Feestdagen: de mooiste cadeaus voor hem

Volgend artikel

4 reden om voedingssupplementen te gebruiken

Meer van Blog