Wat is het verschil tussen PVC vloeren en laminaat?

Als je je een beetje verdiept in woontrends, dan heb je de term ‘PVC’ vast al wel eens voorbij zien komen. Een pvc-vloer is een relatief jonge vloer die tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt in huizen omdat het vele voordelen heeft. Zeker wanneer hij vergeleken wordt met een meer traditionele vloer zoals een laminaat. Wat zijn de grootste verschillen?

Gemak en geluid

De kwaliteit van pvc-vloeren, zoals die van Kwantum PVC-vloeren, is relatief erg goed. Als de vloer gelijmd gelegd is, dan kan een versleten of kapot stuk in principe altijd gerepareerd worden zonder dat er achteraf nog iets van is te zien. Daarnaast heb je minder geluidsoverlast, omdat er minder ruimte is tussen de ondergrond en de vloer zelf. Dat maakt een pvc-vloer ook hee geschikt voor een huis met veel verdiepingen. Woon je bijvoorbeeld met kinderen, dan hoefje met pvc vloeren minder zorgen te maken over het feit dat de kinderen wakker kunnen worden van harde geluiden óf ze tijdens het spelen juist veel geluid produceren, wat je zou kunnen storen op een thuiswerkdag.

Onderhoud

Laminaat heeft echter weer als belangrijk voordeel dat het heel gebruiksvriendelijk is en makkelijk te onderhouden. Zo hoef je er om de week met een doekje overheen en zal je de vloer al netjes houden. Daarnaast is een belangrijk voordeel van laminaat ook dat er een hele ruime keuze is in verschillende soorten kleuren en verschillende typen materialen.

Vloerverwarming

Als je gebruik wil maken van vloerverwarming, dan is een pvc-vloer een betere optie. Dat komt omdat pvc-vloeren ten opzichte van laminaat een stuk minder dik zijn, en ook minder afstand hebben tot de ondergrond. Hierdoor kan de warmte beter doorkomen. Dat betekent niet dat vloerverwarming bij laminaat onmogelijk is, maar het is minder gangbaar en zal ook minder duurzaam zijn, omdat je meer moet stoken om dezelfde warmte te krijgen.

Ondergrond

Door het dunnere karakter van een pvc-vloer is het echter wel belangrijk dat de ondergrond vlak en egaal is. Is er sprake van reliëf of hoogteverschillen, dan zou laminaat een betere optie kunnen zijn.

Vorig artikel

Zo herken je een burn-out

Volgend artikel

Feestdagen: de mooiste cadeaus voor hem

Meer van Blog