Zo herken je een burn-out

Je voelt je verdrietig, depressief en kan soms een ‘leeg’ gevoel ervaren. Liever blijf je heel de dag in bed en soms kan het al een uitdaging zijn om jezelf klaar te maken voor een nieuwe dag, laat staan dat je op je werk weet te verschijnen. Burn-out klachten komt bij maar liefst 17% van de werknemers voor. In deze blog vertellen we jou hoe je een burn-out kunt herkennen. 

Als je een langere tijd veel stress hebt ervaren en jezelf tot het uiterste hebt gedreven dan kan het zijn dat je fysieke en je mentale reserves op het gebied van energie op raken. Je hebt het letterlijk het gevoel dat je bent “opgebrand”. Je bent vermoeid, ervaart veel spanning in je lichaam en daardoor kun je de simpelste alledaagse taken niet meer aan. Je hebt een burn-out. 

Herken je jezelf hierin? Lees meer over burn-out klachten en wat je eraan kunt doen. 

Lichamelijke en de psychische klachten

Vaak wordt er een tweedeling gemaakt tussen lichamelijke symptomen van een bun-out en psychische. Dit zijn de lichamelijke symptomen van een burn-out:

  1. Je voelt je uitgeput en oververmoeid
  2. Je slaap onrustig of slaapt amper 
  3. Je hebt hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst
  4. Je hebt maagklachten of buikpijn
  5. Je ervaart hartkloppingen 

Psychische symptomen van een burn-out zijn:

  1. Je huilt snel
  2. Je kan slecht tegen drukte of lawaai
  3. Je piekert veel en vaak over werk
  4. Je voelt je opgejaagd
  5. Je ziet erg op tegen een nieuwe werkdag 
  6. Je kan je niet concentreren 
  7. Je hebt weinig zelfvertrouwen

En nu?

Het constateren van een burn-out is vaak de eerst stap. Als je vermoedens hebt dat je een burn-out hebt dan is het slim om eerst contact op te nemen met de bedrijfsarts. Zo kan je bijvoorbeeld gratis en anoniem langs bij een open spreekuur. Dan krijgt jouw werkgever hier niet direct een terugkoppeling van. Vanuit hier kunnen jullie samen gaan kijken wat er nodig is om jouw persoonlijke situatie te verbeteren. 

Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld mindfulness een belangrijk middel is om weer in balans te komen. Of je kan een traject volgen bij een psycholoog. Hier lees je daar meer over!

Vorig artikel

Alles wat je zoekt voor verzorging

Volgend artikel

Wat is het verschil tussen PVC vloeren en laminaat?

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,