Hoeveel gram orzo per persoon is voldoende?

Orzo, Italiaans voor “gerst” vanwege de gelijkenis met het graan in zijn onbewerkte vorm, is een kleine rijstvormige pasta. Het is geclassificeerd onder pasta als “pastina” – een categorie van kleine vormen die vaak worden gebruikt voor soepen.

Wat is orzo?

Orzo-pasta wordt gemaakt van griesmeel, dat op zijn beurt is gemaakt van durumtarwe. Wat verwarrend kan zijn, is dat het is gecategoriseerd in de graanvoedselgroep. Het kan worden gemaakt met volkoren meel, maar het is geen volkoren. En ondanks de overeenkomsten met rijst, is het zeker niet glutenvrij. Maar je kunt er nog steeds van genieten als je koolhydraten telt.

Een kwart kopje droge orzo levert ongeveer 200 calorieën, 7 gram eiwit, 2 gram vezels en 41 gram koolhydraten. Als je wilt weten hoeveel gram orzo per persoon nodig is, let dan op het volgende. Je kunt orzo afmeten en moet ongeveer 1/4 kop (of 2 ons) droge pasta per persoon plannen. Orzo zal tijdens het koken meer dan verdubbelen in grootte, dus maak je geen zorgen, er zal genoeg zijn.

Hoog eiwitgehalte

Zoals bij de meeste pasta’s, loont het de moeite om iets meer uit te geven voor een kwaliteitsmerk. Dat griesmeel gebruikt met een hoger eiwitgehalte. Dit zorgt voor een stevigere pasta die beter bestand is tegen koken zonder gomachtig of papperig te worden. Je kunt orzo in meerdere kleuren vinden – zwart van inktvisinkt, groen van spinazie of oranje van tomaat. Maar de smaak blijft grotendeels hetzelfde.

Orzo is een rijstvormige pasta die traditioneel als pasta kan worden bereid. Of op vrijwel dezelfde manier kan worden gekookt en geserveerd als rijst. Het wordt zowel warm als koud gegeten en maakt vaak deel uit van soepen en salades. Orzo is gemaakt van tarwegriesmeel en vertaalt zich naar “gerst” in het Italiaans. Verwijzend naar het uiterlijk dat lijkt op het graan wanneer het onbewerkt is.

DurumtarweHoeveel gram orzo per persoon

Hoewel het lijkt op een graansoort, is orzo een vorm van pasta gemaakt van durumtarwe. Deze kleine pasta wordt gecategoriseerd als “pastina”, wat “kleine pasta” betekent.  Deze kleine pastavormpjes worden vaak gebruikt in soep in de Italiaanse keuken. Orzo wordt ook vaak gecombineerd met rijst bij het maken van rijstpilaf. Het is een populair ingrediënt in heel Europa, vooral in Griekenland, waar het krithiraki wordt genoemd.

Orzo is direct gedroogd verkrijgbaar en is vergelijkbaar geprijsd als andere veel voorkomende, kleine pastavormen. Het kan op verschillende manieren worden gekookt en is een prachtig ingrediënt om in salades te gebruiken. Zorg er wel voor dat je het afspoelt, goed laat uitlekken en in olijfolie gooit. Dit om te voorkomen dat het gaat klonteren. Grondig koelen voordat je het aan een salade toevoegt, is het beste.

Orzo koken

Omdat het een kleine pasta is, zijn de kookmethoden voor het koken van orzo behoorlijk soepel. Ze zijn ook behoorlijk gevarieerd en bieden veel verschillende bereidingstechnieken.

Orzo kan worden gekookt volgens de standaard kookmethode voor alle pasta. Breng gezouten water aan de kook, voeg de ongekookte orzo toe en laat 8 tot 10 minuten sudderen. Of totdat het al dente gaar is. Giet de vloeistof af, voeg boter of olijfolie toe en pluis en serveer.

Als alternatief kan orzo op dezelfde manier worden bereid als rijst. Dit betekent dat de pasta wordt gecombineerd met koud water in een pan en aan de kook wordt gebracht. Het vuur wordt dan verlaagd, de pan wordt afgedekt en het mengsel wordt gestoofd. Totdat al het kookvocht is opgenomen.

Pilafmethode

De pilafmethode combineert de techniek van het koken van rijst met het maken van risotto. Eerst wordt de orzo gebakken in een beetje olijfolie (of spekvet) samen met wat gesnipperde ui. Dan wordt hete bouillon toegevoegd en de pot is bedekt. Het wordt overgebracht naar een oven van 180 ° C. Waar het ongeveer 20 minuten kookt of totdat alle vloeistof is opgenomen.

Hoewel risotto traditioneel wordt gemaakt met een zetmeelrijke, kortkorrelige rijstsoort zoals arborio, kan hij ook worden bereid met orzo. In sommige kookkringen wordt het “orzotto” genoemd. De risottomethode haalt het zetmeel uit de orzo, waardoor het romig en fluweelachtig wordt. Orzo is ook een geweldige pasta om in stoofschotels en andere gebakken gerechten te verwerken. Meestal moet de pasta worden gekookt (voor een kortere kooktijd dan aangegeven op de verpakking) voordat het wordt gebakken. Maar er zijn enkele recepten zoals Griekse runderstoofpot met orzo die ongekookte orzo vereisen. Terwijl deze in de oven in de oven kookt. kookvocht met de andere ingrediënten.

De meest voorkomende versie van orzo is een lichtgele basiskleur, maar er zijn andere soorten beschikbaar. Hoewel sommige moeilijker te vinden zijn. Een driekleurige variëteit omvat gewone (geel-witte), zongedroogde tomaat (rood) en spinazie (groen). Sommige merken bevatten volkoren, biologisch en glutenvrij (gemaakt met maïs en rijst).

Vervangers

De beste vervanging voor orzo is een kortkorrelige rijst zoals arborio. Beide hebben een vergelijkbare vorm en textuur en worden romig als ze op dezelfde manier worden gekookt. Voor koude salades zijn andere soorten rijst voldoende. Als je van plan bent om orzo aan een soep toe te voegen dan kun je pasta gebruiken. Pastina, tubettini en acini di pepe zijn allemaal goede alternatieven. Een “soeppasta” die sterk op orzo lijkt, wordt risi genoemd, maar is misschien moeilijk te vinden.

Orzo-recepten

Net als andere soorten pasta (en rijst), kan orzo warm of koud worden geserveerd. Als onderdeel van een hoofdgerecht of als bijgerecht. Ook als onderdeel van stoofschotels, soepen en salades. Orzo kan ook worden vervangen in recepten voor rijstsalade, zoals in een gehakte groente- en rijstsalade.

Vorig artikel

Fietsen met een Gebroken Pols: Wat je Moet Weten

Volgend artikel

Pijn in knie na hardlopen: tips

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,

Borrelplateau

Sommige families beginnen het liefst met het hoogtepunt waardoor iedereen na de borrel eigenlijk al genoeg