Wat is het verschil tussen een Korean BBQ en de BBQ zoals wij die kennen?

Ben je een beetje een barbecue liefhebber, dan heb je de term Korean BBQ misschien al eens voorbij horen komen. Deze vorm van barbecueën is ook in Nederland steeds populairder aan het worden. Maar wat is het precies? En waarin verschilt het met de BBQ zoals wij deze kennen?

Het is ieder voor zich

Als we in Nederland de BBQ aansteken, is het vaak één persoon die de ‘grill master’ is. Je herkent deze steeds vaker aan het stoere schort en de aanwezigheid van allerlei tools die nodig zijn om het vlees goed te kunnen bereiden. Niet zelden zijn het mannen, waarbij barbecueën een soort oerinstinct lijkt los te maken. Ga je op de Koreaanse manier barbecueën, dan zullen zij hun plekje moeten delen. Hierbij is het namelijk de bedoeling dat iedereen zijn of haar eigen vlees bereidt. Om die reden bevindt de BBQ zich idealiter dan ook in het midden van een ronde tafel, binnen handbereik voor iedereen.

In Nederland hebben we dit soort speciale tafels en BBQ’s meestal niet voorhanden. Geen probleem: je lost het prima op door gewoon wat schalen met mooi vlees neer te zetten en deze per persoon te bereiden op de BBQ die een beetje verderop staat.

Het vlees is dunner

Het vlees dat op een Koreaanse barbecue wordt gelegd is doorgaans dunner en kleiner dan wij gewend zijn om op de BBQ te leggen. Niet zelden wordt er het vlees voor gebruikt dat ook bij Shabu Shabu, de Aziatische manier van fonduen de voorkeur heeft. Lekker dun gesneden en snel gaar. Eindeloos wachten tot je dikke steak gaar en klaar is, dat hoeft dus niet meer. Even omschakelen, zeker nu we in Nederland meer en meer gewend zijn geraakt om hele grote stukken vlees op de BBQ te gooien en deze langzaam te garen. Een Koreaanse BBQ is juist het tegenovergestelde, met steeds een nieuw klein hapje dat snel klaar is. Net als gourmetten dus!

De kruiden zijn anders

Het vlees dat je bij deze BBQ gebruikt is niet alleen dunner en kleiner, het is als het goed is ook nog eens van een wat hogere kwaliteit dat de speklap en de hamburger die we zo gewend zijn om op de BBQ te gooien. Juist als je het in kleine hapjes bereidt wil je tenslotte dat het echt bijzonder smaakt en dat iedere hap een traktatie is. Bovendien zijn de kruiden anders dan we gewend zijn, zeker als je het echt goed en authentiek wilt doen. Probeer de Japanse smaak zo goed mogelijk na te bootsen, zo ontdek je echt weer eens iets nieuws.

Vorig artikel

Beter slapen? Met deze 3 tips wordt het een makkie!

Volgend artikel

Je huis als een droombestemming ervaren

Meer van Blog

Granaatappelpitjes

Het is weer herfst en dus zijn ze er weer: granaatappelpitjes. Lekker door de fruitsalade, smoothie,