Hartslag tijdens de slaap en in rust

De hartslag tijdens de slaap verschilt van de hartslag in rust. Het meten van de hartslag wordt algemeen beschouwd als een indicator van gezondheid en welzijn. Het is belangrijk om te weten welke waarden als normaal worden beschouwd tijdens de slaap.

Normale hartslagwaarden in rust

De hartslag in rust is de hartslag die je meet wanneer je volledig ontspannen bent. Voor volwassenen wordt een hartslag tussen 60 en 80 slagen per minuut als gezond en normaal beschouwd. De hartslag kan variëren afhankelijk van leeftijd en geslacht, waarbij vrouwen over het algemeen een iets hogere hartslag hebben dan mannen. Naarmate men ouder wordt, kan de hartslag in rust ook hoger zijn.

Voor atleten die regelmatig sporten, kan de hartslag in rust lager zijn, bijvoorbeeld rond de 50 slagen per minuut. Dit wordt als normaal beschouwd en duidt op een hartvriendelijke levensstijl.

Baby's en kinderen hebben doorgaans een veel hogere hartslag in rust dan volwassenen. Het begint rond 130 slagen per minuut en daalt geleidelijk tot ongeveer 100 slagen per minuut tegen de leeftijd van vijf jaar.

Hartslag tijdens de slaap

Tijdens de slaap kan de hartslag zelfs lager zijn dan de hartslag in rust. Gedurende de nacht worden veel lichaamsfuncties vertraagd en heeft het hart minder te doen. Het is normaal dat de hartslag tijdens de slaap ongeveer 10 slagen per minuut lager is dan in rust.

Terwijl een volwassene een hartslag tussen 60 en 80 slagen per minuut in rust moet hebben, kan deze tijdens de slaap dalen tot 45 à 55 slagen per minuut. Bij zeer atletische mensen kan de hartslag tijdens de slaap nog lager zijn, omdat hun hart efficiënter werkt en dus minder slagen nodig heeft.

Er zijn echter ook fasen tijdens de slaap waarin de hartslag kan toenemen, zoals tijdens intense droomfasen of na het eten.

Bekijk dit artikel: Slaapapneu: Oorzaken en Behandelingen – Een Overzicht van CPAP Maskers

Conclusie

De hartslag tijdens de slaap verschilt van de hartslag in rust. Tijdens de slaap is het normaal dat de hartslag lager is dan in rust, meestal ongeveer 10 slagen per minuut minder. Voor volwassenen wordt een hartslag tussen 60 en 80 slagen per minuut in rust als normaal beschouwd, terwijl tijdens de slaap de hartslag kan dalen tot 45 à 55 slagen per minuut. Atletische mensen kunnen zelfs een nog lagere hartslag hebben tijdens de slaap, omdat hun hart efficiënter werkt.

Voor meer informatie over hartslag tijdens de slaap, kun je de link naar een informatief artikel volgen.

Vorig artikel

Wat is ketose / ketosis?

Volgend artikel

Wanneer kun je na een keizersnede weer beginnen met fietsen?

Meer van Blog