/

Wat is ketose / ketosis?

Ketose treedt op wanneer je lichaam in plaats van glucose energie put uit vetten, wat resulteert in verhoogde vetverbranding. Diëten gebaseerd op ketose bieden uitzonderlijke gewichtsafname zonder beperkte calorie-inname.

Ketose, ook wel bekend als ketosis, treedt op wanneer je weinig snelle koolhydraten eet en je lichaam in plaats daarvan energie uit vetten gaat halen. Dit resulteert in aanzienlijk verhoogde vetverbranding in het lichaam. Steeds meer diëten zijn gebaseerd op dit principe vanwege de uitzonderlijk hoge gewichtsafname en het verzadigde gevoel dat het biedt. In tegenstelling tot traditionele diëten draait het bij ketose-gebaseerde diëten niet om het beperken van calorie-inname en het tellen van calorieën. Je kunt bijna eten wat je wilt… of beter gezegd, wat je op kunt. En toch val je af, zelfs met onbeperkt eten.

Wat is ketose?

Als iemands dieet verandert van hoog-glycemische (= koolhydraatrijke) voeding naar een koolhydraatarm dieet dat niet voldoende koolhydraten levert om de glycogeenvoorraden aan te vullen, doorloopt het lichaam een aantal fases om in ketose te raken. Tijdens de eerste fasen van dit proces verbrandt het volwassen brein geen ketonen; het brein maakt echter direct gebruik van dit belangrijke substraat voor de synthese van lipiden in de hersenen. Na ongeveer 48 uur van dit proces begint het brein ketonen, afkomstig van lichaamsvet, te verbranden om meer direct gebruik te kunnen maken van de energie van de vetvoorraden, om de resterende glucosereserves alleen te gebruiken voor absolute noodzaak, en zo de uitputting van de eiwitvoorraden in de spieren te voorkomen.

Ons lichaam begint dus onze vetreserves aan te spreken om energie te verkrijgen, wat vaak leidt tot spectaculaire dieetresultaten.

Is ketose gezond?

Er zijn artsen die beweren dat ketose ongezond is voor het menselijk lichaam, omdat het de lever zou overbelasten en spierweefsel zou afbreken. Steeds meer onderzoeken wijzen echter uit dat ketose juist een natuurlijke staat is voor het menselijk lichaam. Een dieet gebaseerd op ketose is vaak rijk aan eiwitten en vetten, waardoor het lichaam voldoende alternatieve energiebronnen heeft en spieren niet afgebroken hoeven te worden.

Bekijk dit artikel: Tip: slik vitamine D het hele jaar door!

Ketose en sport?

Er is ook bezwaar tegen het idee dat je koolhydraten nodig hebt als je langdurig achter elkaar sport. Meerdere onderzoeken tonen aan dat er geen verschil is in prestaties tussen mensen die in ketose leven en mensen die dat niet doen. Bovendien kan je lichaam slechts 500 gram koolhydraten opslaan, waarvan 400 gram in de spieren. Hiermee kun je ongeveer tussen de 20 en maximaal 90 minuten presteren, afhankelijk van de intensiteit.

Hoe raak je in ketose?

Je kunt in ketose raken door gedurende een aantal dagen minder koolhydraten te eten. Je dieet bestaat dan voornamelijk uit vetten en eiwitten. Er is geen specifieke verhouding tussen de hoeveelheid vetten en eiwitten, maar persoonlijk werkt het het beste voor mij wanneer ik 60% van mijn calorieën uit vetten haal.

Wil je meer weten over ketose? Lees hier.

Vorig artikel

Je hartslag verlagen: Huismiddeltjes, Oefeningen en Tips

Volgend artikel

Hartslag tijdens de slaap en in rust

Meer van Blog